Не е нужно да задълбавате дълбоко, за да намерите причини да поставите под въпрос стабилността на така наречените стабилни монети (стейбълкойни). Вземете например Tether, най-разпространената стабилна монета, която е проектирана да струва точно 1 долар.

На началната страница на компанията, която стои зад монетата, пише "100% подкрепена". Тоест "всеки Tether винаги е 100% обезпечен от нашите резерви, които включват традиционна валута и парични еквиваленти и, от време на време, може да включва други активи и вземания върху заеми, отпуснати в Tether на трети страни, които могат да включват свързани лица (заедно с "резерви")".

Подкрепена от "традиционна валута"? Страхотно. "Паричен еквивалент"? Е, вероятно добре. "Други активи и вземания от заеми, предоставени от Tether на трети страни"? Те определено са със съмнителна стойност. Заеми за "свързани лица"? Още по-съмнително.

Гари Гортън, икономист и професор по финанси в Училището по мениджмънт в Йейл, е известен с диагностицирането на нестабилността във финансовата система, довела до глобалната финансова криза от 2008-09 г. Във видеоразговор, проведен на 15-ти април, Гортън оприличава стабилните монети с "банкирането с диви котки".

Банкирането с диви котки се отнася до банковата индустрия в някои части на САЩ от 1837 до 1865 г., когато банките са създадени на отдалечени и недостъпни места. През този период банките бяха наети от държавното законодателство без никакъв федерален надзор. По-малко строги регулации по отношение на банковата индустрия по това време доведоха до този период, наричан също ерата на свободното банкиране.

Ето как Уикипедия определя банкирането с диви котки, терминът датира от периода от 1836 до 1865 г .: "Работейки предимно като емисионни банки, а не като депозитни банки, банките с диви котки издаваха валута, която официално трябваше да е обезпечена със златни или сребърни монети, но на практика се основаваше на други активи като държавни облигации или книжа базирани на недвижими имоти."

"Основната характеристика на държането на цената при 1:1 означава, че имате нужда от надежден механизъм, който да гарантира, че резервите всъщност са налице", каза Гортън. Стабилните монети са криптовалути, които живеят на базата на блокчейна. Но докато блокчейнът гарантира кой притежава конкретна монета, той не гарантира, че монетата е подкрепена от нещо реално.

Както бе съобщено от Олга Хариф пред Bloomberg на 30 март, базираната на Каймановите острови компания Moore Cayman предостави уверение, че активите на Tether надвишават задълженията му, но не посочи какви са активите.

"Увереността не е одит", отбелязва историята. През февруари, без да признаят или отрекат каквито и да било нарушения, служителите, които контролират Bitfinex и Tether, с които е свързана валутата, се съгласиха да платят 18.5 милиона долара за уреждане на твърденията, че крият загубата на смесени клиентски и корпоративни средства и лъжат за резервите.

Гортън, който говори като част от поредица, организирана от икономиста Маркус Брунърмайер от университета в Принстън, заяви, че стабилните монети трябва да се подчинят на регулацията, за да има гаранция за притежателите на тяхната стойност.

"Не мисля, че в сегашния им вид те ще работят", смята още Гортън.

Coinbase Global Inc., платформата за крипто търговия, която стана публична наскоро, е част от консорциум, който издава друга популярна стабилна монета, USD Coin. Уебсайтът на Coinbase казва: "Центърът, консорциумът, който издава USDC, притежава колективно 1,00 щатски долара за всеки отделен USDC." Но в потребителското споразумение се казва, "USDC е изцяло обезпечен с щатски долари или еквивалентни активи". В декларацията за отказ от отговорност се казва: "Както при всеки актив, стойността на цифровите валути може да се покачи или намали и може да има значителен риск да загубите пари, купувайки, продавайки, държайки или инвестирайки в цифрови валути.

"През декември работната група на президента Тръмп по финансовите пазари публикува изявление за стабилните монети, в което се казва, наред с другото, че те трябва да се съсредоточат върху "осигуряване на съотношение на резерва 1:1 и адекватни финансови ресурси, за да поемат загубите и да отговорят на нуждите от ликвидност".

От другата страна на политическия спектър, стоят Рашида Тлайб, либерален демократ от Мичиган, представил законопроект през този месец, който ще изисква всеки издател на стабилни монети да има банкова харта.

Към днешна дата цените на Tether и USD Coin са сравнително стабилни. Но без сигурна подкрепа, стабилните монети са уязвими на панически продажби от притежатели им, които се опитват да изтеглят средствата си преди другите да могат да направят това, казва Гортън.

Някои централни банки също се притесняват от стабилните монети

Европейската централна банка вече поиска право на вето върху пускането на т.нар. "стабилни криптовалути" като Diem на Facebook в еврозоната, както и да има по-голяма роля в техния надзор.

Централните банкери по света са притеснени от разрастването на криптовалутите, особено на стабилните монети (stablecoin), които обвързват стойността си към една или повече официални валути. Те се опасяват, че това може да влоши контрола върху плащанията, банковото дело и в крайна сметка върху предлагането на пари.

Твърди се, че стабилните криптовалутни монети, могат да бъдат обезпечени от реално съществуваща валута или стока като например злато, докато тези цифрови, обвързани с алгоритъм, като например биткойн, не са обезпечени.

През миналия септември ЕС изложи планове за създаване на всеобхватни правила за криптоактивите, включително стрес тестове, както и капиталови и ликвидни изисквания, заявявайки, че Facebook ще трябва да се придържа към тях, преди да пусне в еврозоната предложената от социалната медия стабилна монета, известна като Diem (с предишно наименование Libra).

В правно становище относно правилата на ЕС, централната банка заяви, че тя трябва да има последната дума дали да се позволи използването на стабилни криптовалути в еврозоната, без да се застрашава контролът върху инфлацията или безопасността на плащанията.

"Когато споразумението за референтни активи е равносилно на платежна система или схема, оценката на потенциалната заплаха за провеждането на паричната политика и за безпроблемното функциониране на платежните системи следва да попада в изключителната компетентност на ЕЦБ", се посочва в становище на централната банка от края на февруари.

ЕЦБ добави, че предложените правила на ЕС трябва да бъдат променени, за да се посочи, че нейното становище по въпроса е задължително за националните органи, които оценяват заявленията за издаване на стабилни криптовалути.

Facebook първоначално планираше да пусне стабилна валута, наречена Libra, подкрепена от кошница с официални валути, но мащабира проекта миналата година след регулаторна реакция. Сега тя се стреми към дигитална монета, подкрепена с долари, наречена Diem.

ЕЦБ заяви, че емитентите на стабилни криптовалути трябва да бъдат обект на "строги изисквания за ликвидност", подобни на тези, приложими към фондовете на паричния пазар, включително значителни парични резерви, за да им помогнат да издържат на големи клиентски парични потоци.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути