Ако ви кажа, че моментът за покупка на акции може би никога не е бил по-добър, то най-вероятно ще ме сметнете за луд. Най-малкото защото щатските индекси са при нови рекорди, а в момента в света цари здравна пандемия. Но не съм уточнил какви акции. Може би ако уточня, моментът за покупка на стойностни циклични акции, то нещата вече ще звучат далеч по по-различен начин. Това автоматично изключва скъпите мега големи технологични компании, които изнесоха ръста на пазара на плещите си.

Всъщност най-вероятно вече сте прочели някъде, че 10-те най-големи и тежки компании в състава на S&P 500 заемат близо една трета от капитализацията на индекса. Сигурно сте чули, че Apple вече е преминала границата от 2 трилиона долара, като към нея са се запътили още няколко компании от сорта на Microsoft и Amazon. Може би знаете, че акциите на Tesla са поскъпнали с над 700% за последната една година и т.н.

И това е ужасно много концентрация на власт в ръцете на няколко компании. По-точно, невиждано в историята ниво на концентрация на капитал.

Последното не е изненада, предвид на "стадния ефект" сред инвеститорите и факта, че напоследък пазарът се управлява от "трейдъри" в Robinhood, някои от които не се притесняват публично да обявят, че са по-добри от гениалния инвеститор Уорън Бъфет. Стара българска поговорка гласи - "търкулнало се гърнето и си намерило похлупак". Та и "гениалните инвеститори" от Robihood ще си намерят похлупака, колкото и предупреждения да получават от експертите да са внимателни и да не са прекалено самодоволни.

Та на въпроса - защо стойностни средно големи циклични акции?

Ако смятате, че светът ще излезе от примката на пандемията и през следващата година ще видим ефективна ваксина срещу коронавируса, както и че централните банки ще продължат да подкрепят икономиките със стимули и рекордно ниски лихви, то стойностните компании може би ще са "вашия човек".

Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management, съветва инвеститорите да не се страхуват от ръста с около 51% за широкия S&P 500 от края на март след COVID, както и от рекордните стойности на индекса.

"Ние виждаме ралито на собствения капитал, задвижвано главно от политиките на централните банки за добавяне на безпрецедентна ликвидност към пазарите чрез обновено количествено облекчаване и свръх ниски лихви", казва Хейфеле, който очаква централните банки да останат в "стимулиращ режим в обозримо бъдеще" - в подкрепа на акциите и другите възприемани като рискови активи. Но инвеститорите ще трябва да мислят по-силно за това къде да инвестират.

Той очаква "най-атрактивната възвръщаемост в следващата фаза на възстановяването да бъде в части от пазара, които изоставаха досега".

"Ние виждаме особена печалба за компаниите, участващи в 5G и други способстващи технологии. Освен това, тъй като глобалното възстановяване постепенно се овладява, следващият крак на пазара може да бъде обусловен от по-евтини сектори, които са изостанали в отскока, като цикличните и стойностните акции" казва Хайфеле на клиентите в бележка.

И той вижда американските акции със средна по размер капитализация като "готови да си възвърнат загубените позиции, след като икономическото възстановяване се засилва и се разширява". По-малките компании са склонни да се представят по-добре при възстановяване, тъй като са по-циклични.

Поглеждайки мярката за ефективност на акциите със среден капацитет, SPDR S&P 500 ETF е нараснал с около 4.7% до момента спрямо 6% спад за SPDR S&P Midcap-400 ETF Trust MDY.

Както ETF.com посочва, акциите със средна капитализация поведоха възстановяване на пазара след финансовата криза в Азия през 1997 г., балона от 2000-та и финансовата криза от 2008-09 г.

Стойност пред ръст

Стойностните акциите спрямо акциите ориентирани към ръст, са относително най-евтини от 20-години насам, по данни на анализаторите от Deutsche Bank.

"Фактът, че стойността е относително най-евтина за най-дълъг период в историята, мисля, че кара хората да вярват, че стойността никога няма да се върне отново на мода. Вярвам, че това ще се окаже погрешно", според Дейв Ибен, основател и главен инвестиционен директор на Kopernik Global Investors.

"Идеята, че печалбите могат да намаляват и някои от тези акции да достигнат нови най-ниски стойности за всички времена, просто няма да бъдат устойчиви. Но дори и по-добре от това е, че акциите ориентирани към стойност са най-евтини от 10-12 години насам. Нещо повече, този род компании доказаха, че могат да поскъпват дори и във времена като "пукането на интернет балона", което ги прави добър избор за всички инвеститори, които се опасяват от предстоящи трудни времена за пазарите", допълни Ибен.

"Игнорирайте рисковете - казва Джон Линехан, главен инвестиционен директор на гиганта на взаимните фондове T. Rowe Price Group. TROW - Когато стойността е твърде ниска, значи има рязко обръщане."

"Броят на американските акции, класирани най-ниско спрямо съотношението цена-печалба (20%), е паднал под 5% - добавя Линехан - това се е случвало само пет пъти от 1990 г. насам и всеки път е последвано от добро представяне на акциите, ориентирани към стойност."

"Всъщност съотношението цена-продажби на S&P 500 SPX е най-високо от 1990 г. насам", отбелязва Лари Макдоналд в The Bear Traps Report.

"Стойността беше изправена пред предизвикателства, но не вярвам тази тенденция да продължи", казва Джоел Грийнблат, инвестиционен директор в Gotham Funds.

"2019 г. беше най-лошата година от 1999 г. насам по отношение на стратегията за закупуване на евтини акции. Последно тази стратегия имаше толкова лоши резултати в периода 2000-2002 г. Но акциите, ориентирани към стойност, се представяха много добре. Затова сега вярваме, че това ще се повтори", казва Грийнблат.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари