Ниските лихви окуражават компаниите да поемат още дълг и това създава опасност от бомба с часовников механизъм на стойност $19 трилиона в случай на рецесия, предупреди Международният валутен фонд, цитиран от The Guardian.

Оценката на институцията гласи, че почти 40 процента от корпоративния дълг в осем държави - САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания - няма да може да бъде обслужван, ако следващата рецесия е дори наполовина толкова сериозна, колкото тази преди десетилетие.

Базираната във Вашингтон организация се опасява, че натрупването на дълг прави световната финансова система изключително уязвима и предупреждава държавите да не повтарят грешката от началото на хилядолетието, когато предупредителните знаци за пазарен крах бяха игнорирани.

Международният валутен фонд предупреждава още, че цените на акциите в САЩ и Япония са надценени, а кредитният спред на облигационните пазари - компенсацията, която инвеститорите искат срщеу риска - изглежда твърде нисък, ако се вземе предвид състоянието на световната икономика.

По думите на автора на последния доклад, при наполовина по-слаба рецесия спрямо тази от 2007-08 г., дългът, който компаниите дължат и по който не могат да покрият лихвите с печалбата си, може да нарасне до $19 трилиона, или общо 40 процента от общия корпоративен дълг в икономиките, включени в изследването.