Щатските индекси достигнаха нови исторически рекорди, като последната причина бе ръстът в книжата на Apple. Поскъпването в акциите на производителя на iPhone от 7%, ги отведе до нов исторически връх, като в същото време върна втората позиция на Apple по пазарна капитализация, повишила се до над 3 трилиона долара и изпреварила оценката на Nvidia.

Сега инвеститорите си задават въпроса - не станаха ли американските акции твърде скъпи и може ли да се очаква корекция? А анализаторите имат противоречиви отговори...

За корекция на щатските индекси

Лидерите на фондовия пазар са надценени и могат да претърпят голяма корекция, според Ричард Бърнстейн от RBA.

Загубите биха могли да съперничат на срива на "dot-com", когато популярните акции загубиха до 50% от стойността си, прогнозира той.

Но събитието може да бъде чудесна инвестиционна възможност, тъй като печалбите се разпределят към останалата част от пазара.

Снимка 516214

Източник: EPA/БГНЕС

Най-скъпите акции са готови за рязка корекция, но това може да представлява "чудовищна" възможност за покупка в почти всяка друга област на пазара, според ветерана от Wall Street Ричард Бърнстейн.

Главният инвестиционен директор на RBA посочи несъответствие между дълговия и капиталовия пазар, което може да подсказва за скорошна корекция на пазара. На дълговия пазар кредитните спредове се стесняват, което обикновено се случва, когато корпоративните печалби растат. Но само тясна група акции доминират на пазара на акции, което означава, че печалбите не се увеличават за повечето компании.

Един безпогрешен индикатор вещае крах за щатските индекси

Един безпогрешен индикатор вещае крах за щатските индекси

Има един инструмент за прогнозиране на рецесията, който никога не бърка

Има няколко неща, които биха могли да обяснят това прекъсване на връзката. Пазарът на облигации може да дава фалшив сигнал, което би означавало, че може да има кредитно събитие и вълна от корпоративни фалити на хоризонта, каза Бърнстейн.

Най-вероятното обяснение обаче е, че най-скъпите акции на пазара са много надценени и се насочват към корекция, докато пазарът на облигации сигнализира за нарастваща сила за останалите компании, които съставляват S&P 500.

"По същество това няма смисъл. Пазарът на облигации казва, че корпоративните печалби ще бъдат силни ... но пазарът на акции с това невероятно тясно лидерство от седем компании казва, че това е апокалиптична перспектива за печалби", каза той пред Business Insider в интервю . "Мисля, че фондовият пазар е в балон и пазарът на облигации е прав."

Акциите показаха други предупредителни знаци, че инвеститорите са твърде увлечени от спекулативен плам за шепа имена. Топ 10 акции в S&P 500 съставляват 35% от общата стойност на бенчмарка, най-високият процент, регистриран някога, според анализ на Apollo.

И когато се погледне пазарната капитализация на най-големите акции на пазара в сравнение със 75-ия процентил на акциите, пазарът изглежда най-надценен от 1932 г. насам, според икономистите на Goldman Sachs.

Бърнстейн не дава прогноза кога балонът може да се спука, но може да нанесе сериозни "щети" на икономиката, със загуби на капитал, които съперничат на срива на "dot-com", предупреди той.

След бума на интернет акциите Nasdaq Composite падна със 78% от своя връх, а технологичните акции продължиха да се борят през следващите 14 години. Това се доведе до пътя към "изгубеното десетилетие" на фондовия пазар, като S&P 500 загуби 1% от 1999 до 2009 г.

"Това е, което мисля, че гледаме в момента", предупреди Бърнстейн. "Това са няколко години на значително слабо представяне."

Но за инвеститорите, които са се диверсифицирали от най-скъпите технологични акции с мега капитализация, пукането на балона би било добра новина за техните портфейли.

Докато акциите с голяма капитализация се сринаха през изгубеното десетилетие на 2000-те години, акциите с малка капитализация, енергийните и нововъзникващите пазари се справиха изключително добре. Russell 2000 спечели 48% от 1999 г. до 2009 г., а индексът MSCI Emerging Markets IMI скочи със 145% през това време.

Бърнстейн казва, че фирмата му е оптимистична за всичко, с изключение на най-добрите акции на пазара днес, които скочиха на фона на шума на Уолстрийт за AI. В предишна бележка той каза, че изместването на лидерството на фондовия пазар от най-нашумелите имена към необичаните акции представлява уникална възможност за инвеститорите.

"Харесваме всичко, с изключение на седем акции. Всъщност мисля, че наборът от възможности е може би най-широкият, който е бил в цялата ми кариера", каза той. "Мисля, че възможността тук е чудовищна."

Разумно ли е да се купуват индексите, когато са при рекордни нива?

Инвеститорите, които се чудят дали е безопасно да купуват акции в резултат на рязкото рали на пазара, трябва да вземат под внимание този съвет от Уорън Бъфет.

Тайни акции: Уорън Бъфет и мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Тайни акции: Уорън Бъфет и мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Милиардерът е инвестирал над $6 милиарда във въпросната фирма и вече е ясно коя е тя

"Инвеститорите винаги могат да намерят възможности за закупуване на пазара!"

Уорън Бъфет е един от най-успешните инвеститори в американската история. Той започва да купува акции на Berkshire Hathaway през 1962 г. и натрупва контролен дял от собствеността до 1965 г. Под негово ръководство Berkshire еволюира от затруднена текстилна фабрика в един от най-ценните бизнеси в света, като акциите се увеличават два пъти по-бързо от S&P 500 за период от повече от 55 години.

Търпеливата, ориентирана към стойността инвестиционна философия на Бъфет изигра важна роля в катализирането на тази еволюция. Berkshire в момента струва 880 милиарда долара и значителна част от тази стойност идва от портфейла от акции на стойност 370 милиарда долара. Бъфет управлява по-голямата част от тази сума, което го прави (и Berkshire) отличен казус за инвеститорите.

Бъфет веднъж написа: "Едно просто правило диктува моите покупки: Бъдете страхливи, когато другите са алчни, и бъдете алчни, когато другите се страхуват." Този широко цитиран съвет насочва вниманието към една странност на човешката природа. Хората реагират прекалено на добри и лоши новини, така че акциите често са надценени по време на бичи пазари и подценени по време на мечи пазари.

Планът на Бъфет за успех на фондовия пазар

Бъфет купува бизнеси с трайни икономически ровове, но само когато акциите се търгуват с отстъпка от присъщата им стойност. Бъфет също избира акции, които се чувстват удобни за дълги периоди от време. Всеки инвеститор трябва да следва този план:

Разберете бизнеса, преди да купите акции: Знанието е крайъгълният камък на всяко добро инвестиционно решение. Никога няма смисъл да купувате акции, без първо да сте разбрали бизнеса. Това би било равносилно на хазарт, а инвеститорите, които третират фондовия пазар като казино, си създават проблеми; къщата в крайна сметка ще спечели.

Потърсете фирми с конкурентно предимство: Икономичните ровове се предлагат в различни форми и размери, но като цяло се равняват на ценова мощ и ценово предимство. Тези качества могат да възникнат от интелектуална собственост, мрежови ефекти, разходи за превключване и мащаб. Например, Nvidia и Apple имат ценова сила поради патентовани технологии. По подобен начин Visa и Coca-Cola се възползват от предимствата на разходите, създадени от обширния обхват на техния бизнес.

Обмислете оценката в контекста на бъдещия растеж: Определянето на присъщата стойност на дадена акция е повече изкуство, отколкото наука. Веднъж Бъфет цитира икономиста Джон Бър Уилямс: "Стойността на всяка акция, облигация или бизнес днес се определя от входящите и изходящите парични потоци - дисконтирани с подходящ лихвен процент - които могат да се очакват през оставащия живот на активи." Този цитат се отнася до модела на дисконтирания паричен поток (DCF), математически сложен процес, който оценява бизнеса въз основа на бъдещи печалби. Има DCF калкулатори онлайн, но методологията не е безпогрешна, тъй като инвеститорите трябва да направят предположения относно растежа на паричния поток и дисконтовия процент.

Дръжте добри акции за дълги периоди от време: Инвеститорите трябва да купуват акции с манталитет на купуване и задържане. За да цитираме Бъфет, "Ако не желаете да притежавате акции за десет години, дори не си помисляйте да ги притежавате за десет минути."

Това не означава, че инвеститорите трябва да държат акции дори след като са загубили доверие в бизнеса. Пазарът обаче може да бъде ирационален за кратки периоди, тъй като много инвеститори търгуват на инерция и емоция. Времето има тенденция да отстранява отклоненията от присъщата стойност и фундаментално здравите бизнеси обикновено превъзхождат в дългосрочен план.

Ето извода: S&P 500 се повиши много през последната година и индексът наистина се търгува с премия спрямо историческата си оценка, което означава, че много акции вероятно са надценени при текущите си цени. С други думи, настоящата пазарна среда е по-скоро алчна, отколкото страховита, така че инвеститорите трябва да бъдат предпазливи - но не толкова предпазливи, че да пропуснат възможности.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.