Обединените арабски емирства (ОАЕ) са новият любим данъчен рай на големите международни компании.

Само през миналата година гиганти от САЩ и Южна Африка са преместили средства в размер на общо 218 милиарда долара от Нидерландия в емирствата, показват данни на изследователите от неправителствената организация Tax Justice Network. А тази сума се равнява на над половината от тяхната икономика.

Това вече поставя ОАЕ сред топ 10 на най-желаните данъчни райове в света. "Новината подчертава нарастващата роля на емирствата като офшорен финансов център за международните корпорации", посочва Марк Боу Мансур от Tax Justice Network, цитиран от EURACTIV.

От организацията посочват, че емирствата вече се нареждат сред "най-големите нарушители, помагащи на компаниите да плащат по-малко данъци".

Според актуално изследване на експертите ѝ развитите икономики от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отговарят за 2/3 от тези практики.

В най-голяма степен това важи за островите, които са част от Обединеното кралство. На първите три места като най-големи данъчни райове се нареждат три острова, които са британска територия - Вирджинските, Кайманските и Бермудските острови.