Края на годината обикновено е време за равносметки. А равносметката в момента е, че тази година не бе особено добра за инвеститорите на фондовите пазари. Войната в Украйна, последиците от пандемията и действията на централните банки по света за овладяване на инфлацията, бяха сред основните причини за това.

Но инвеститорите обикновено не се интересуват от миналото, а се опитват да погледнат в бъдещето. И сега въпросът е време ли е да се върнат на финансовите пазари в началото на следващата година, или е добре да изчакат още малко, преди да направят това. Аз биха заложил на второто, като веднага ще обясня защо...

Тревожни сигнали се дават от суровините

Ако съпоставите случващото се на фондовите пазари, в лицето на възстановяването на водещите световни индекси през последния месец, със случващото се на стоковите пазари и по специално на петролния пазар, то определено има някакво много голямо разминаване.

Докато щатските индекси възстановиха сериозно нивата си от най-ниските си точки за годината, като индексът Dow Jones дори се оттласна с 20% от дъното си, което традиционно се смята за начало на нов бичи пазар, цената на петрола се понижи до най-ниското си ниво за тази година.

Последното е сигнал за нараснали очаквания за рецесия, следствие на повишаването на лихвите от страна на Фед и останалите централни банки по света.

Трябва ли Фед да продължи да вдига лихвите?

Трябва ли Фед да продължи да вдига лихвите?

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева с коментар по темата

Загуби търпят и други, обвързани с икономическата сила суровини, като например производствените метали и среброто.

Това разминаване - между посоката на търговия на акциите и ключови суровини, като петрола, би трябвало сериозно да притеснява инвеститорите. Традиционно се смята, че движението на суровините са много добър предвестник за това какво може да се очаква от реалната икономика, а впоследствие и от резултатите на компаниите за последното и дори за първото тримесечие на следващата година.

Все още компаниите има накъде да правят низходящи ревизии на резултатите си

Идеята за рецесия и забавяне на икономическата активност, на фона на големи съкращения от водещи технологични компании, вече "витае" във въздуха и започва да се материализира в резултатите на компаниите, но все още има накъде да видим ревизии на резултатите надолу, заради големия оптимизъм на анализаторите.

Уолстрийт се отказа от надеждата, че технологичните компании ще отчетат по-високи печалби през следващата година, когато отчетният период за третото тримесечие приключи.

Спадът в перспективите вече е рязък. Сега анализаторите виждат спад на печалбите за индустрията с 0,2% през следващата година, в сравнение с прогноза от края на юни за увеличение от 10,5%.

Докато очакванията се понижиха в редица сектори, технологиите се открояват: общият S&P 500 все още се очаква да отчете ръст на печалбите през 2023 г.

Влошаващите се перспективи за печалбите са голяма причина за спада на индекса Nasdaq 100 с 34% тази година, но някои наблюдатели на пазара са песимисти, че най-лошите от негативните ревизии все още не са отминали за сега.

Заради паричната политика на Федералния резерв и агресивното повишение на лихвите, редица компании, като например Meta Platforms Inc., прибягват към намаляване на разходите чрез съкращения или други средства, тенденция, която трябва да се продължи и от други мегакопмании.

Meta обяви огромно съкращение на персонал - 11 000 служители ще се разделят с работните си места

Meta съкращава толкова служители, колкото има най-големият български работодател

Компанията ще пренасочи работната си сила към приоритети като рекламния си бизнес

Сезонът на печалбите беше смесен за технологичните компании, особено за най-големите компании, които доминират основните индекси. Microsoft Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. и Meta потънаха след своите резултати и в резултат на това анализаторите намалиха прогнозите им за печалба на акция за 2023 г.

Прогнозите на Microsoft са спаднали с 5,9% през последното тримесечие, те са надолу със 7,8% за Alphabet, 14% за Amazon и 29% за Meta. И все пак, тези намаления може все още да са оптимистични и да бъдат посрещнати от още по-лоши данни, поне през последното тримесечие на тази и първото тримесечие на следващата година.

Инвеститорите ги гони заплахата от FOMO-ефекта

Понякога най-добрата възможност пред инвеститорите е - просто да не правят нищо. Ако сте гледали как индексите и цените на технологичните акции, се възстановяват през последните седмици, но не сте направили нищо, може да ви преследва едно съжаление. Това обаче, е една от най-опасните емоции, защото може да ви подтикне към действия, във възможно най-неподходящия момент.

Защото, в момента може да сме свидетели, на ефекта на "скокът на мъртвата котка". В момента щатските индекси са с около 15% над върха си, но това не означава, че най-лошото е минало, или че ще навлязат в нов бичи пазар. По-скоро означава - по-голям риск за инвеститорите, които решат да влязат в момента, заради страха да не "изпуснат нещо голямо" (FOMO-ефекта).

Може би много по-добра стратегия за инвеститорите би била да изчакат да видят резултатите на компаниите през първото тримесечие, които вече ще отразяват няколко месеца на далеч по-високи лихви и какво е влиянието им върху резултатите. Така те ще имат много по-добра визия, отколкото ако влязат изпреварващо и без допълнителна информация.

Добре е инвеститорите да знаят, че средно "мечият пазар" за индекса Dow продължава 206 търговсски дни, докато за широкия индекс S&P 500 той е 146 дни. И от тази гледна точка, все още може да не сме ги изчерпали.

Лоши дългосрочни прогнози за акциите

Въпреки че американският фондов пазар може да спечели настоящата си битка с пазара на облигации, той може да загуби войната. Въз основа на прост регресионен модел, изграден върху историческата връзка между акциите, облигациите, лихвените проценти и инфлацията, инвеститорите могат да очакват акциите да се представят с около 3,3 процентни пункта по-добре от облигациите годишно през следващото десетилетие.

Но това не означава, че акциите ще донесат възвращаемост, която е нещо близко до историческата им средна стойност.

В момента, например, пазарът на облигации сигнализира, че 10-годишното съкровище, ще доведе до коригирана с инфлацията загуба от 0.7 процентни пункта на годишна база през следващото десетилетие. (Това е разликата между 10-годишната доходност и 10-годишния темп на безработица).

Ако приемем, че иконометричният модел е правилен, това означава, че американските акции ще победят инфлацията с 2.6 годишни процентни пункта между сега и 2031 г. - само малко повече от една трета от неговата дългосрочна средна стойност.

Какво означава това на практика: Докато фондовият пазар може да бъде надценен, пазарът на облигации е още по-надценен.

Тези, който се фокусирах върху акциите в относителн изражение, е Робърт Шилер, професор по финанси в Йейлския университет и Нобелов лауреат. Той твърди, че иначе скъпите оценки на акциите са ниски, ако се гледат по отношение на днешните лихвени проценти.

Wells Fargo: Фондовият пазар в САЩ ще тръгне надолу през 2022 г.

Wells Fargo: Фондовият пазар в САЩ ще тръгне надолу през 2022 г.

Много инвеститори сега смятат, че пазарът е несъкрушим в момента, макар че в миналото е имало няколко връщания назад

Аргументите на Шилер повдигат сериозни въпроси, тъй като от години се предполагаше, че той е стабилно в мечия лагер. Неговият коефициент на циклично коригирано съотношение цена-печалба (CAPE), известен иначе като Shiller P/E, е доста над средното от няколко години.

В момента той е по-висок от 98% от всички месечни показания от 1881 г. насам, надвишен само от дори по-високите нива, регистрирани на върха на интернет балона в края на 90-те години.

И двете перспективи могат да бъдат правилни. Акциите може да са евтини спрямо облигациите, дори ако са скъпи сами по себе си.