Компанията майка на Facebook Meta планира да съкрати над 11 000 служители, което е 13% от работната сила. Компанията се стреми да намали разходите си и да трансформира бизнеса си в по-конкурентен пазар на дигитална реклама, предават световните медии.

Това е приблизително броят на служителите в най-големият работодател у нас Haциoнaлнaтa ĸoмпaния Жeлeзoпътнa инфpacтpyĸтypa (HKЖИ). Към август тази година броят на служителите, които работят там е 10 947 души. В края на миналата година те са били над 11 000.

"Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме до тук", каза Зукърбърг в публикация в блог. "Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите", коментира шефът на социалната мрежа, цитиран от Business Insider.

10 големи инвеститори в Meta губят $211 милиарда, заради лудостта на Марк Зукърбърг

10 големи инвеститори в Meta губят $211 милиарда, заради лудостта на Марк Зукърбърг

Те са загубили дори повече от шефа на компания

По думите му Meta намалява броя на служителите в цялата компания, включително Reality Labs, подразделението, в което се помещават проектите за метавселената. Екипът за набиране на персонал, ще бъдат засегнати повече от други.

Гигантът ще удължи замразяването на наемането на нови служители до март в опит да стане "по-икономичен и по-ефективен", заяви още изпълнителният директор на Meta. Той заяви, че съкращенията са"едни от най-трудните промени, които направихме в историята на Meta."

Компанията ще пренасочи работната си сила към приоритети като рекламния си бизнес.

Съкращенията поставят началото на нов период в Силициевата долина. Множество от технологичните гиганти, които по принцип са устойчиви на рецесия, освободиха огромен брой работници през последните седмици. В продължение на години компаниите се разрастват бързо и наемат служители светкавична скорост. Facebook увеличи персонала си с 28% на годишна база до 87 314 служители до края на септември, според регулаторните документи.

Едно от най-големите съкращения на персонал се случи в Twitter миналата седмица, когато новият собственик милиардерът Илон Мъск съкрати приблизително половината от 7500 служители на на компанията - до такава степен, че през уикенда на някои работници се обаждаха и ги молеха да се върнат, писа Washington Post.

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Много от действията им продължават да не се харесват на инвеститорите

Появиха се и информации, че в Salesforce, която продава бизнес софтуерни програми, са в ход стотици съкращения. Приложението за организиране на превози Lyft, платформата за финансови услуги Stripe и пазарът за цифрови недвижими имоти Zillow също са съкратили персонал, според изявления на компанията и съобщения в медиите.