Кой би могъл да забави скъпия план на Марк Зукърбърг да насочи META към метавселената? Ще трябва това да е един от инвеститорите с най-големи загуби.

Едва десет инвеститори в Meta, като не броим Марк Зукърбърг, държат най-големия дял от компанията. Това се казва в анализ на Investor's Business Daily на данни от S&P Global Market Intelligence. И не става въпрос за случайни играчи - сред тях са много ETF гиганти като Vanguard и BlackRock. Като група те притежават една трета от компанията, изпреварвайки дори първото място на Зукърбърг с 13%.

Точно тези инвеститори могат да загубят най-много от решението на компанията от преди година да премине от доходоносни социални медии към мечтаната виртуална реалност. Тази година те наблюдаваха как над 211 милиарда долара пазарна стойностот компанията на Зукърбърг се изтрива. Те са загубили дори повече от Зукърбърг, чието богатство се изпари с 85 милиарда долара, Iinvestor's Business Daily.

"Доката Meta се адаптираше към промените в политиките на Apple за проследяване на мобилни реклами, компанията отбеляза спад на приходите си от реклама с около 4% на годишна база през третото тримесечие", се казва в доклад на S&P Global Market Intelligence. "Meta е в процес на насочване на основния си фокус от социалните медии към бъдещата метавселена, което също не се харесва много на инвеститорите."

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Много от действията им продължават да не се харесват на инвеститорите

Действително инвеститорите плащат висока цена за решението на компанията да промени бизнеса си преди около година.

Само тази година акциите на Meta паднаха с над 73% до 89,4%. Това намали с над 650 милиарда долара пазарната стойност на компанията. Интересното е, че Загубата на пазарната стойност на Meta е повече от стойността на 99% от компаниите в S&P 500 поотделно. Това също прави с Meta най-зле представящите се акции в S&P 500 тази година.

Дали тези гиганти ще се възпротивят?

Meta е донякъде необичайна сред компаниите от S&P 500, тъй като основателят Зукърбърг все още е основен акционер с 347,8 милиона акции. Но ETF гигантите, като група, притежават повече от него.

Vanguard е втори най-голям собственик на акциите със 180,4 милиона акции. Това е дял от 6,8% от компанията. Загубите за Vanguard са над 44 милиарда долара тази година.

Друг ETF гигант BlackRock, също е голям собственик на акции на Meta със 152 милиона акции, оценени на 5,7% от компанията. BlackRock загуби над 37 милиарда долара тази година на акциите.

Сред най-големите собственици на акциите на Meta са играчи в ETF и взаимни фондове, като компанията майка на American Funds Capital Research с 4,5% позиция и Fidelity FMR с 4,2%.

Няколко съоснователи също са в топ 10 като Едуардо Саверин с дял 2% и Дъстин Московиц с малко под 1%.. Общият пенсионен фонд на щата Ню Йорк притежава само 0,18%.