Alphabet и Meta Platforms се превърнаха в две от най-ценните компании в света, като до голяма степен пренебрегнаха Уолстрийт и неговите опасения относно за огромните разходи и придобивания.

Сега, когато светът е изправен пред потенциална рецесия, Уолстрийт изпраща очевидни сигнали, че компаниите майки на Google и Facebook трябва да затегнат коланите - време е да се вслушат, пише анализатор в MarketWatch.

Вместо това Meta и Alphabet продължават с плановете си за високи разходи. Google нае близо 13 000 работници през третото тримесечие - приблизително два пъти повече от цялата работна сила на Snap, малко преди тази компания да уволни 20% от служителите си тази година.

Това не се хареса на Уолстрийт, особено след критичното отворено писмо до Зукърбърг от основателя на Altimeter Capital Брад Герстнър, чиято компания притежаваше 2,5 милиона акции на Meta в края на второто тримесечие.

"Лошо пазена тайна в Силициевата долина е, че компании като Google и Meta, както и Twitter и Uber могат да постигнат почти същите нива на приходи приходи с много по-малко хора", пише Брад Герстнер в отвореното писмо.

Все пак технологичните шефове трябва понякога да пренебрегват краткосрочното мислене на много инвеститори от Уолстрийт. Ако се вслушваше в тях Зукърбърг нямаше да купи Instagram за 1 милиард долара точно когато Facebook ставаше публична компания. Но има граници, особено за подобни компании, когато икономическите условия са влошени.

Въпреки, че на тези технологични гиганти може да не им се налага да съкращават работни места, те със сигурност трябва да спрат назначаването на нови служители и да спрат да наливат милиарди в недоказани технологии, които никой не иска.

Шефът на Facebook обедня със $70 милиарда от началото на годината досега

Шефът на Facebook обедня със $70 милиарда от началото на годината досега

Зукърбърг започна годината със състояние от 125 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg

Това обаче не са първите технологични компании, които игнорират Уолстрийт. Amazon също игнорира призивите за ограничаване на разходите през годините, след като изгради най-големия сайт за електронна търговия в света и революционизира ИТ с облачни услуги. Напоследък обаче Amazon започва да се вслушва в призивите на Уолстрийт. Гигантът за електронна търговия намалява разходите през по-голямата част от тази година, след като мениджърите осъзнаха, че компанията е похарчила твърде много.

Meta се опита да успокои инвеститорите, като заяви, че броят на служителите ще остане "приблизително равен" през 2023 г. в сравнение с това, а ръстът на заплатите ще се забави през 2023 г. Но това няма да е достатъчно за инвеститори като Герстнер, който призова Meta агресивно да намали разходите си за служители с поне 20% до края на годината.

Проблемът не е само броят на хората и няма да бъде решен от съкращенията на портиери и шофьори на автобуси от Facebook. Генералният проблем на Facebook е скъпата технология, наречена виртуална реалност.

Зукърбърг харчи милиарди за своята "метавселена", докато империята, която се издържа от реклами, се забавя драстично. Когато анализатор го попита каква е възможността за приходи в метавселената през следващите три до пет години, необяснимият отговор на Зукърбърг изглежда срина акциите на Meta. Шефът на компанията започна монолог, който включваше фрази като "най-доброто социално изживяване" и "много истинско изживяване", без да прави никакви бизнес аргументи за разходите.

Собственикът на Facebook съобщи за първи спад на приходите в своята история

Собственикът на Facebook съобщи за първи спад на приходите в своята история

Икономическата несигурност накара рекламодателите да свият бюджетите си

Meta планира да похарчи 34 - 39 милиарда долара през 2023 г. за центрове за данни, сървъри, инфраструктура и увеличаване на капацитета за изкуствен интелект, което е повече от похарченото досега тази година.

Според анализаторът в Third Bridge Скот Кеслър приходите на Meta са спаднали през последните две тримесечия и разходите са се увеличили значително.

Все пак Зукърбърг не е задължен да слуша никого, точно както и директорите в компанията Google трябва да отговарят само пред съоснователите и членовете на борда на директорите Лари Пейдж и Сергей Брин.

Технологичните шефове от Силициевата долина станаха милиардери, защото пренебрегнаха капризите на Уолстрийт, докато техните компании се превръщаха в технологични титани. Но сега, когато тези компании са достатъчно големи и са изправени пред най-големите си изпитания, шансовете на основателите да примамват най-добрите и най-умните с компенсации за акции намаляват с всеки изминал ден.