Пазарите на акции и облигации във Великобритания загубиха общо около 500 милиарда долара, откакто Лиз Тръс пое поста министър-председател на страната, съобщи Bloomberg.

По думите на представител на инвестиционната компания Hargreaves Lansdown, тази ситуация е следствие от действията на новото правителство, в резултат на които "доверието във Великобритания беше "подкопано". Само "преобръщане на икономическата политика и намаляване на разходите могат да възстановят репутацията на страната (в областта на финансите)", смята инвеститорът.

А мнението на анализатора от инвестиционния фонд AJ Bell Дани Хюсън е, че "британските финансови пазари в момента напомнят на Дивия Запад".

Редица международни финансови експерти споделят виждането, че действията на британския кабинет, начело с Тръс, вече водят до по-висока инфлация, провокирайки рязка разпродажба на акции на Лондонската фондова борса.

Агенцията напомня, че преди седмица министърът на финансите на Великобритания Куази Квартенг обяви намаляване на максималната ставка на данъка върху доходите на физически лица, от 45% на 40%.

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Какви са причините за оттока на инвестиции