ABN Amro е третата по активи банка в Нидерландия и с това - една от най-големите банки в Европа. Днес тя се съгласи да плати почти 500 млн. евро, за да прекрати разследване за пране на пари, предаде Reuters.

Разбивката на тази сума показва, че 300 млн. евро са глоба, а още 180 млн. евро - "компенсация", с която разследването да бъде прекратено. През миналата година заради същото разследване ING, която пък е най-голямата банка в страната, плати рекордната глоба от 775 млн. евро за същото.

Процесът срещу ABN Amro не иде да покаже, че финансовата институция е прала пари, а, че не е отговорила на регулациите за спирането на прането на пари. Според регулатора, банката е открила сметки на хора, участващи в пране на пари, не е прекратила отношенията си със съмнителни клиенти и не е докладвала за транзакции по тези сметки.

"Това споразумение бележи края на болезнен и разочароващ епизод за ABN Amro", заяви главният изпълнителен директор Робърт Суак. "Уроците, които сме научили от този опит, ни карат да продължим усилията си като вратари да постигнем по-безопасно общество и финансова система, която отговаря на най-високите стандарти за почтеност."

От ABN заявиха, че дълбоко съжаляват по въпроса и "че не успя да изпълни ролята си на вратар, целяща борбата с изпирането на пари".