Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихва с шоковите 500 базисни пункта (5 процентни пункта) до ниво от 40%. Същевременно се отбелязва, че темпото на шоково "затягане" на паричната политика ще бъде забавено, като този цикъл ще бъде завършен скоро, съобщи Reuters.

"Комитетът по паричната политика прецени, че текущото ниво на "затягане" на паричната политика е доста близо до нивото, необходимо за установяване на курс на понижение на темпа на инфлацията", заявиха от Централната банка след края на заседанието си днес.

Новото агресивно вдигане на основните лихви изненада много икономисти и анализатори, които очакваха доста по-умерено повишение - с около 250 базисни пункта.

След като спечели изборите, президентът Ердоган избра бившия банкер от Уолстрийт, Хафизе Гайе Еркан, за шеф на Централната банка на страната. Тя въведе рязък "обратен завой" в тогавашната политика на банката, за да облекчи икономиката на страната, намиращата се под стрес от изчерпаните валутни резерви и нарастващите инфлационни очаквания.

"Темпът на "затягане" на паричната политика ще се забави и цикълът на "затягане" ще бъде завършен в кратки срокове, но натоящата парична политика ще се поддържа толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури устойчива ценова стабилност към целевото ниво на инфлацията от 5%", заявяват още Централната банка.

Инфлацията в Турция за октомври на годишна база се повиши до 61,36%, като се очаква тя да продължи на нараства и през следващата година (макар и с по-бавни темпове).

Шоково повишение на основната лихва в Турция

Шоково повишение на основната лихва в Турция

Това е най-високото ниво на основната лихва от 2019 година насам