Лихвите по облигации на стойност $1,2 милиарда, чийто падеж е през март на следващата година, се покачиха с 15 процентни пункта във вторник до 103 процента. Преди само пет седмици те бяха 13 процента. След това в страната избухнаха национални протести, които доведоха до оставката на премиера Саад Харири.

Според множество трейдъри, дефолтът по дълга в Ливан е почти сигурен. Заради това стойността на облигациите станаха по-важни от лихвите. Дългът, който изтича през 2020 г., се продава срещу 78 цента на долар, а този, чийто матуритет е през 2021 - за 56 цента.

Във вторник протестиращите принудиха парламента да прекрати заседанието си, а армията и жандармерията трябваше да се намесят.

Рядкост е лихвите по доларовите облигации на дадена страна да подминат 100 процента. Дори и в Аржентина те не са надхвърляли 85 процента. Някои от краткосрочните облигации на Венецуела подминаха 100 процента малко преди дефолта в края на 2017 г.

Ливан е една от най-задлъжнелите страни в света. Страната уверява, че ще покрие задълженията си и че няма да има нужда от реструктуриране на дълга.