В началото на валутната търговия в понеделник доларът относително поевтинява спрямо еврото, но поскъпва по отношение на йената.

Вниманието на пазара тази седмица е насочено към изказването на шефа на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауел във вторник и сряда. Той ще говори последователно през банковия и финансовия комитети на американския Конгрес.

Шестмесечния отчет за парично-кредитната политика на Фед, публикуван в петък, показва, че американската централна банка оценява оптимистично перспективите през икономиката. Регулаторът не е обезпокоена излишно от търговската война с Китай и има намерение да продължи с повишаването на основната лихва.

На този фон, повишаването на риск апетита доведе до намалява търсенето на активи "тихи пристанища". Йената през миналата седмица поевтиня с 1,7% и днес продължава да спада.

В същото време общата валута поскъпва спрямо американската до $1,1696 за едно евро от курса $1,1685 в края на петъчната търговия.

Курсът на долара към йената днес сутринта се покачва до 112,42 йени спрямо 112,38 йени в петък.

Евро също расте спрямо японската валута до 131,50 йени в сравнение с 131,32 йени в края на предходната сесия.

Китайската валута се покачва към американската с 0,1%, до 6,6866 юана за долар от курса 6,6916 юана за долар, след публикуването на статистически данни за китайската икономика.