В инвестирането нещата трябва да се опростяват максимално. И аз се опитвам да правя точно това и да Ви помагам и вие да правите същото. След над 20 години практика и опит на финансовите пазари, преди около няколко година ми "светна" как трябва да се търсят добрите позиции.

Повечето от читателите знаят, че съм "прасе". Тоест, от онази рядка порода на финансовите пазари, които си мислят, че могат да открият печелившата позиция и са готови да заложат "ризата" си на нея. С годините станах все по-добър в това...

 Инвестицията в тази компания ще ви позволи спокоен сън

Инвестицията в тази компания ще ви позволи спокоен сън

На пазара винаги можете да откриете инвестиционна алтернатива, която да е подходяща за Вас

И някак си неусетно започнах да усещам кои са добрите позиции в момента, но никога не съм си мислил как точно съм стигал до тях. И ето стигнах до момента, когато се опитах да материализирам начина по който бих могъл да го правя по-добре, отвъд чистата "интуиция", която между другото също се добива с годините.

Налучкването на позициите с потенциал ми стана ясно, че го владея. Това, което трябваше да усъвършенствам обаче бе - подбирането на правилния момент да се инвестира в конкретната позиция.

Почти всички ние по своята същност сме "контратрейдъри". Това някак си ни е заложено. Особено, когато гледаме пазарите твърде дълго и по-често отколкото е необходимо. Казано по друг начин - обичаме да купуваме позиции, които поевтиняват и да продаваме такива, които поскъпват.

8 принципа за успех в инвестирането от Бил Акман

8 принципа за успех в инвестирането от Бил Акман

За какво трябва да се внимава най-много?

Сега въпросът е - колко често го правим и дали от контратрейдъри не се превръщаме в контратрейдъри на контратрейдинга. Тоест, да се опитваме да купуваме след формиран връх и малка корекция (когато иначе би трябвало да продаваме) и обратното. А това може да е много добра формула за особено големи по размер загуби.

За да си сверяваме часовника е добре винаги да поглеждаме към малко по-дългосрочни графики, от тези на които търгуваме. Казано по друг начин - ако гледаме основно дневни графики (което правя аз), да поглеждаме как стоят нещата на седмични.

Как да печелите от таймиране на пазара?

Как да печелите от таймиране на пазара?

Най-добрата стратегия

При контратрейдинга най-трудното и опасното нещо, понеже играете срещу тренда, е да нацелите правилния момент. Правило номер едно - не купувайте един актив, когато е достигнал дъно и не продавайте друг, когато е достигнал връх.

Според техническия анализ - истинските дъна винаги се тестват, както и истинските върхове. А тестът е именно мястото, в което би било много по-удачно да заемете позиция, отколкото докато се формира пик или дъно, които могат да са временни и да бъдат последвани от още върхове и нови дъна.

Та, до какви изводи стигнах...

Когато пазарът е достигнал връх трябва да търсим къси позиции и обратното - когато е достигнал до дъно да търсим дълги позиции (гениално нали?). Не че не е възможно да печелим и в обратната ситуация, но трябва напълно да преобърним начина си на мислене, което често е като да се опитваме да търсим "игла в купа сено".

Ако вече сте се объркали, започвам конкретно...

Ако пазарът е близо до дъно (съответно връх) и искате да купувате, но с по-малка вероятност да "хванете падащ нож" (неприятната ситуация в която купувате поевтиняващ, но не евтин актив, който продължава да се срива, заради фундаментални фактори и промяна в бизнеса), то има един много прост начин да направите това. Изчаквате формиране на дъното или върха; след това изчаквате и последващата корекция, която е във вашата посока (това е потвърждение, но все още не сте купили, продали актива, защото не е доказано, че противоположния тренд е изчерпан); при тест на върха, или дъното заемате позиция с близък стоп (под съответното дъно и над вече формирания връх); при пробив оставате неутрални (защото стопа ви е ударил) и мислите пак за позиция едва, когато актива отново се върне над старото вече дъно, или под стария вече връх.

Няколко инвестиционни алтернативи за втората половина на годината

Няколко инвестиционни алтернативи за втората половина на годината

Да предположим, че имате 10 000 лева в банка

За да си помогна обаче, аз включвам още един много прост индикатор - пълзящи средни. И по-конкретно - 50-периодната и 200-периодната. Това са двете линии, които ще ми помогнат по-добре да заема своите позиции.

За заемане на къса позиция - трябва 50-периодната средна величина да е в една от най-широките си части, спрямо 200-периодната, а цената на актива е добре да е достигнала поне с такава широчина над 50-периодната.

Това обаче само маркира, че един актив е подходящ. Добре е активът да направи корекция и да се доближи до 50-периодната средна, но без да я преминава и след това да се насочи за тест на дъното, което да даде доказателство (когато дъното остане в сила). И това е моментът, в който правя своя трейд.

Тези неща са странни на финансовите пазари в момента

Тези неща са странни на финансовите пазари в момента

Накъде е насочен погледът на инвеститорите?

По-търпеливите инвеститори, могат да искат допълнително потвърждение, че тренда се е променил. Те могат да изчакат един още по-добър сигнал - връщане на цената на актива над 50-дневната пълзяща средна. Това е много силно доказателство за потенциална промяна на тренда.

А целта на подобни контратрейдове е - връщане към нормалната цена на актива, тоест към 200-периодната.

И сега тънкия момент - колкото по-дългосрочна е графиката - например седмична, толкова по-голям е потенциала за доходност от трейда (това също е напълно логично).

Ако сте се объркали от много обяснения, ще дам нагледен пример за тази стратегия с една емблематична компания, за настоящия пазар и химерата, която го задвижва (в лицето на изкуствения интелект) - Nvidia.

Както може да се види от графиката по-долу, когато акциите достигнаха своя връх при нива от над 480 долара (на 14-ти юли), в разгара на манията по изкуствения интелект и след поредното завишаване на прогнозите от компанията, поради силния интерес към нейните продукти свързани с AI, имаше потвърждение за твърде много голям и ускорен ръст.

Снимка 629582

Графика: Yahoo! Finance

50-дневната SMA (лилавата линия) се повиши сериозно над 200-дневната SMA (червената линия), като цената на акциите също бе значително над по-краткосрочната средна. Но в процеса на повишаване на цената инвеститорите не заемат къси позиции, защото когато се формира исторически рекорд, акциите не бива да се скъсяват (защото не се знае къде ще спрат). Инвеститорите започват да ги дебнат, когато те започват да коригират и на 21-ви юли достигат най-ниско ниво от 440 долара. Но тук все още не натискат бутона "продава".

Чака се за ново връщане и доближаване до върха в опит да бъде тестван и с надеждата, че няма да бъде пробит. Моментът става подходящ на 28-ми юли, когато е достината най-висока стойност от 474 долара или само на около 2% от исторически най-високата стойност. Защо е подходящ този момент? Защото инвеститорите имат визия за поставяне на относително близък стоп за ограничаване на загубата с тезата, че ако върха остане в сила ще видим понижение на акциите първоначално към 50-периодната средна, а при по-дълбока корекция и до 200-периодната.

Ще кажете на историческа графика е много лесно да се казва, като се вземат най-високите и най-ниските стойности. И ще сте прави. Идеята е, че дори и да не хванете най-близката до върха или дъното точка, можете сами да си определите момента на влизане, било то на 3, 4, или дори 5% от върха, в зависимост от това, което очаквате като движение в противоположната посока. Според старото правило за търсене на сделки с потенциал доходност-риск от поне 2, ако очаквате 10-15% движение в противоположната посока, спокойно можете да направите сделка, когато можете да поставите стопа си за ограничаване на загубата на 5%.

В случая с акциите на Nvidia те вече достигнаха 50-периодната си средна и дори се понижиха под нея. Сега, ако тази линия вече е в историята, а спадът има още потенциал, инвеститорите биха могли да очакват тест на 200-периодната средна (която с времето е много вероятно да се повиши до около 300 долара), точно както това се случи при първия пример оцветен с кръгчета през 2021-ва година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.