В най-новото проучване на Barron Big Money, респондентите посочват предстоящото покачване на лихвените проценти и високата инфлация като най-големите рискове за акциите през следващите шест месеца.

Любопитното е, че подобни опасения не са накърнили доверието им. Повече от два пъти повече респонденти са били нетни купувачи на акции тази година в сравнение с нетните продавачи. По-малко от една четвърт в момента имат мечи поглед върху акциите.

Този подход може да е разбираем с оглед на исторически ниските лихвени проценти. Въпреки че доходността на 10-годишната хазна се повиши от 1,34% миналия ноември, до последните 2,91%, това все още е доста под средната доходност за последните 60 години.

Goldman Sachs очаква Фед да повиши драстично лихвените проценти

Goldman Sachs очаква Фед да повиши драстично лихвените проценти

С 50 базисни пункта

Като жаба, поставена във вряща тенджера, акциите може скоро да започнат да се "потят от горещината" на по-нататъшните увеличения на лихвените проценти. Финансовите съветници предупреждават за повишена волатилност през следващите седмици и месеци, тъй като Фед се отказва от предишния план за бавно повишаване на лихвените проценти по стабилен и премерен начин.

Вместо това е по-вероятно да сме на прага на по-рязко повишение - 50 базисни точки или дори 75 базисни точки - на всяко от следващите няколко заседания на Комитета за отворен пазар на Федералния резерв (FOMC).

Увеличаване на темпото

Председателят на Фед Джером Пауъл наскоро призна, че бавният подход към повишаването на лихвените проценти вероятно няма да помогне за намаляване на инфлацията в разумен срок.

"По мое мнение е подходящо да се движим малко по-бързо", каза той по време на дискусия на панел на 21 април, добавяйки, че "има нещо в идеята за зареждане от предния край". FOMC ще обяви следващото движение на лихвите на 4 май. Усилията на председателя на Фед Джером Пауъл да забави икономиката и инфлацията чрез поредица от рязко повишаване на лихвените проценти може да ограничи по-нататъшни резерви за дългосрочни доходи.

Свържете точките и референтната лихва на краткосрочните захранвани фондове може да се повиши от текущия диапазон от 0,25%-0,50% до над 2% до това лято. А до декември има шанс да наблюдаваме ръст от 74% на лихвите, определени от Фед, които да бъдат в диапазона от 2,75% -3,25%, според инструмента FedWatch на CME.

Този диапазон е от голямо значение за съветниците, тъй като лесно надвишава текущата дивидентна доходност на S&P 500 от 1,45%. Освен това двугодишните облигации с рейтинг BB сега носят около 4,3%, което също е значителна сума на доходността, според FactSet.

В един момент, може би скоро, много съветници ще започнат да виждат, че могат да получат по-висока и по-сигурна доходност за клиентите от краткосрочни облигации, отколкото от дивиденти. Казано по друг начин, акциите ще трябва да паднат със значителна сума, за да може доходността на S&P да се повиши до ниво, което осигурява доходност от дивиденти, която е съизмерима с доходността на облигациите.

Това не означава, че трябва да се подготвим за по-нататъшно и рязко излизане от акции. Но това означава, че потоците от средства могат да започнат да мигрират към фиксиран доход. Междувременно усилията на Фед да забави икономиката и инфлацията чрез поредица от рязко повишаване на лихвените проценти може да започнат да ограничават по-нататъшните резерви за дългосрочни доходи.

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

На фона на инфлацията, това първият път, когато лихвите се покачват от досегашните почти нулеви нива

Всъщност, както отбеляза Рандал Форсайт от Barrons, 3% доходност на 10-годишната хазна е лоша поличба за акциите. Може би не е съвпадение, че S&P 500 спадна с повече от 250 пункта (повече от 5%) само през последните няколко търговски сесии. И все пак, докато 10-годишните облигации на министерството на финансите направиха бързо движение към границата от 3%, все още не е ясно дали този импулс ще продължи. Много зависи от краткосрочните икономически данни.

Фед в Атланта отбелязва, че икономиката вече се забавя. Всъщност, последните изнесени данни, посочиха изненадващо свиване на щатската икономика с 1.4% на годишна база през първото тримесечие. Това бе в пълен контарст с очакванията за ръст от 1.3% на годишна база. Икономиката наистина се забавя, а добрата страна на това е, че Фед може да не се чувства принуден да повишава лихвените проценти толкова енергично, колкото мнозина очакват в момента.

В допълнение, дългосрочните лихвени проценти може да излязат на плато рано или късно. Нека помислим за алтернативна перспектива. Може би инфлацията ще остане на повишени нива през следващите тримесечия, което ще принуди Фед да повиши лихвените проценти за по-дълго, отколкото се очаква в момента. Те могат да завършат набора си от повишения на лихвите с по-висок пиков процент, отколкото се предполага в момента. При такъв сценарий рецесията може да е неизбежна.

А сега, нека предположим, че краткосрочните лихвени проценти ще се повишат с още два процентни пункта това лято, докато дългосрочните лихвени проценти се повишават много по-скромно в условията на забавяне на икономиката. От тази рамка можем да направим няколко извода.

Първо, много потребителски заеми като заеми за автомобили и дълг по кредитни карти, които са обвързани с краткосрочни лихвени проценти, контролирани от Фед, са готови да продължат да нарастват. В отговор на това съветниците трябва да удвоят усилията си, за да убедят клиентите да се откажат от всякакъв вид дълг с променлив лихвен процент.

Второ, лихвите по ипотеките, които се покачиха до последните 5,4% (за 30-годишна ипотека) и това бързо разделя пшеницата (купувачите в брой) от плявата (финансираните купувачи) на пазара за закупуване на жилища. Ако лихвите по ипотечните кредити се повишат още повече, сегашният нагорещен жилищен пазар може да се охлади по-бързо от очакваното. Сега корпорациите също са изправени пред нарастваща цена на капитала.

Това създава по-висока пречка за капиталови инвестиции, поне тези, които не се финансират от паричен поток. Това може да притъпи търсенето в редица индустрии, които се развиват въз основа на капиталови разходи и проекти за разширяване. Друг потенциален препятствие за разходите за капиталови стоки: акциите може да започнат да изглеждат раздути, ако крайното търсене се охлади, което да доведе до "ефект на бича", който предизвиква спад в новите поръчки.

Нов поглед към акциите?

Тъй като индексите на фондовите пазари падат, някои клиенти питат съветниците дали е време да намалят експозицията на акции преди евентуален по-нататъшен спад. Други клиенти се чудят дали разпродажбата е отворила вратата за възможности за закупуване, тъй като някои области на пазара вече са по-евтини.

Например фондът Vanguard Growth (VUG) сега е с приблизително 20% под последните пикове. Като се има предвид високото ниво на пазарна нестабилност, може да е твърде рано да се поемат огромните рискове, които предлагат акциите на растеж, малките капитали, фондовете на нововъзникващите пазари и други високи бета инвестиции. Пазарният стратег Марк Хълбърт предполага, че акциите, които плащат дивиденти, са привлекателни, особено след като традиционно се справят добре във времена на висока инфлация.

И все пак, както отбелязахме по-рано, такива акции са изправени пред пряка конкуренция от по-стабилните доходи, които се появяват в сферата на фиксирания доход. Говоренето за възможности за закупуване на акции или фиксиран доход може просто да е преждевременно. Институционалните инвеститори стават все по-доволни да държат повече пари в днешно време, изчаквайки прахта да се утаи, преди да поемат нови инвестиционни ангажименти.

Както наскоро каза стратегът за фиксиран доход на BlackRock Рик Ридер, "едно от най-привлекателните неща, които можете да направите, е да имате търпение". Това накратко обобщава кой може да бъде най-добрият начин на действие за съветниците и техните клиенти в момента.

Индексът на волатилността на Cboe (VIX) отново се повиши до около 30 и може да е разумно да се държи здраво, докато волатилността на облигациите и фондовия пазар е повишена. Въпреки това, историята също така показва, че когато този индикатор за волатилност започне да се движи по-ниско, купувачите с достатъчно интелектуална сила трябва да започнат да пускат своите свободни пари да работят.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари 

Как повишението на лихвите от страна на Фед ще засегне основни класове активи

Как повишението на лихвите от страна на Фед ще засегне основни класове активи

За какво да се готвим