Федералният резерв повишава лихвените проценти за първи път от 2018 г. Това стана ясно от съобщение на централната банка на САЩ. Ходът идва на фона на нарастващата инфлация в Америка. Повишаването е с една четвърт процентен пункт, а прогнозата е, че основният лихвен процент ще достигне 1,75%-2% до края на годината.

"Икономиката е силна и ще бъде в състояние да издържи на по-строга парична политика", коментира по този повод председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

Това е първото увеличение на лихвите от декември 2018 г. и първият път, когато лихвените проценти се покачват от досегашните почти нулеви нива. Банката намали лихвите преди почти точно две години през март 2020 г. в началото на пандемията.

ФЕД предупреди, че предстои вдигане на лихвите скоро

ФЕД предупреди, че предстои вдигане на лихвите скоро

Заради рекордно високота инфлация в Америка

Но по време на пандемията цените се повишиха значително на фона на голямото търсене, сривовете във веригите на доставки и по-високите разходи за енергия.

Факторите, които трябваше да доведат до спад на инфлацията така и не се материализираха - увеличаването на работната сила и и стабилизиране на веригите за доставки. Така че ФЕД трябва да действа според Пауъл.

През февруари потребителските цени се повишиха със 7,9% на годишна база. Междувременно пазара на труда в САЩ претърпя шок през пролетта на 2020 г., когато отбеляза най-голямата загуба на работни места в историята.

Защо светът "затъна" в най-високата инфлация от 40 години насам

Защо светът "затъна" в най-високата инфлация от 40 години насам

Централните банки на развитите икономики, се оказаха напълно неподготвени за устойчиво високи покачвания на цените

При новата прогноза, след увеличението на лихвите, се очаква инфлацията да остане над целта на ФЕД от 2% и да е около 4% през тази година. Трябва да спадне само до 2,3% до 2024 г.

Прогнозата за икономическия растеж на САЩ е за 2,8% тази година, което е спад спрямо прогнозирания ръст от 4% през декември.

Последствията от конфликта между Русия и Украйна ще ударят американската икономика и вече оказват натиск върху инфлацията, коментира Пауъл преди ден.

"Последствията за американската икономика са много неясни, но в краткосрочен план инвазията и събитията след това, вероятно ще създадат допълнителен натиск върху инфлацията и ще натежат върху икономическата активност, но все още няма причина за притеснение", се казва в изявлението на ФЕД.

Междувременно преди седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че ще започне да оттегля непаричните стимули за икономиката през лятото. Очакванията са ЕЦБ да вдига лихвените проценти заради съюите притеснения- рекордната инфлация и последиците от войната в Украйна.