Инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта на своите заседания по политиката през май и юни тази година, съобщава Bloomberg.

Най-вероятно Фед ще повиши лихвата с 25 базисни точки в четирите оставащи срещи през втората половина на годината и с три тримесечни повишения през първите девет месеца на 2023 година, коментират икономистите.

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

На фона на инфлацията, това първият път, когато лихвите се покачват от досегашните почти нулеви нива

Промяната в прогнозата на Goldman идва след коментар от страна на председателя на Фед Джером Пауъл, че централната банка е готова да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт още на следващото си заседание, ако е необходимо, прилагайки по-агресивен тон към ограничаване на инфлацията от казаното от него само няколко дни по-рано.

Фед вече повиши базовия лихвен процент по заемите с 0.25% на срещата си миналата седмица - слагайки край на две години почти нулеви разходи по заеми. По този начин сигнализира за още шест повишения от този мащаб тази година, въз основа на средната прогноза.

"Нашето най-добро предположение е, че промяната на формулировката от "постоянно" през януари към "експедитивно" днес е сигнал, че предстои повишаване на лихвения процент с 50 базисни точки", пишат икономистите на Goldman.

Прогнозата за крайна лихва на Goldman е непроменена на 3%-3,25%, като началото на намаляването на баланса ще бъде обявено през месец май.

В началото на март Инвестиционната банка значително повиши прогнозите си за цените на петрола за 2022 и 2023 година. Goldman прогнозира цена на петрола от сорта Brent средно $135 за барел тази година, спрямо очакваните по-рано $98. Прогнозата за 2023 година беше $115 за барел за Brent, в сравнение със $105 преди.

Този месец Goldman Sachs обяви, че спира да работи на територията на Русия и така стана първата банка на Wall Street, която се изтегля от страната в отговор на военната инвазия в Украйна. 

Goldman Sachs: Светът ще се изправи пред най-големите сътресения в енергийните доставки

Goldman Sachs: Светът ще се изправи пред най-големите сътресения в енергийните доставки

Инвестиционната банка значително повиши прогнозите си за цените на петрола за 2022 и 2023 г.