Цената на златото във вторник сутринта нараства умерено на фона на спадащата доходност на американските държавни облигации.

Според данните от днешната търговия, цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 2,4 долара, или 0,13%, до 1827,15 долара за тройунция. На спот пазара благородният метал се търгува по 1,825.16 долара за унция.

Септемврийските сребърни фючърси в същото време поскъпват с 0,05% до $21,198 за унция.

Доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) падна до 3,177% от предишното затваряне от 3,194%. Държавните облигации на САЩ са инвестиционна алтернатива на златото, така че котировките им като правило имат разнопосочна динамика.

Инвеститорите също така продължават да следят развитието около доставките на злато от Руската федерация, след като представителите на страните от Г-7 в съвместно изявление обявиха предишния ден, че ще "отрязват" Русия от участието на световните пазари и ще ограничат приходите в бюджета, включително и от злато. А президентът на САЩ Джо Байдън каза, че страните от Г-7 ще наложат забрана за внос на злато от Русия.

Понастоящем златото се търгува с над 10% под най-високото си ниво от началото на година на фона на очакванията, че големите централни банки ще продължат агресивно да повишават лихвените проценти, за да се справят с бързо растящата инфлация, дори при риск от икономическа рецесия. Въпреки че златото масово се счита за актив, подходящ за хеджиране срещу инфлация и икономическа несигурност, по-високите лихвени проценти повишават алтернативните разходи за държане на кюлчета без доходност, пише Тrading economics.