Потребителските цени в Обединеното кралство през юни 2022 г. са скочили с 9,4% на годишна база, според Националната статистическа служба (ONS) на страната. А цените на дребно (индекс RPI) са се повишили с 11,8% на годишна база, след като се покачиха с 11,7% месец по-рано.

Така инфлацията се ускорява спрямо май, когато възлизаше на 9,1% и беше най-високата от 40 години насам и надхвърли средната прогноза от 9,3% на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Инфлацията в Обединеното кралство не спира да расте

Инфлацията в Обединеното кралство не спира да расте

Инфлационният натиск е свързан основно с по-високите цени на храните и енергията

Потребителските цени (индекс CPI) са се повишили през юни с 0,8% на месечна база след ръст от 0,7% през май. Експертите очакваха ръст от 0,7%.

Увеличаването на инфлационния натиск в Обединеното кралство се дължи основно на по-високите цени на храните и енергията, които компенсират спада в цените на употребяваните автомобили и аудиовизуалното оборудване, отбелязва ONS.

Цените без храни, алкохол, тютюн и енергия (базисна инфлация, CPI Core) през юни нарастват с 5,8% на годишна база и с 0,4% спрямо предходния месец. През май покачването им е съответно с 5,9% и 0,5%.

Цените на дребно (RPI) скочиха с 11,8% на годишна база, след като се покачиха с 11,7% месец по-рано. Това е индексът RPI, който се използва от британските работодатели при договаряне на заплатите. Разликата в динамиката на индексите CPI и RPI се дължи на включването на разходите за жилища в RPI, както и на различното тегло на цените на самолетните билети, застраховките и бензина.

Спрямо предходния месец индексът на потребителските цени на дребно нараства с 0.9% (0.7% през май).