Централната банка на Турция взе решение вчера да намали значително основния лихвен процент, което беше изненада за анализаторите. Лихвеният процент по седемдневните РЕПО сделки беше намален с 200 базисни пункта - от 18% до 16% годишно. Експертите очакваха доста по-малко намаление - с 50 б.п., пише Trading Economics.

В съобщението на Комисията по парична политика на Централната банка се казва, че решението за намаляване на основната лихва е взето въз основа на анализ на икономическите процеси в страната и световната икономика.

Турската лира достигна ново дъно

Турската лира достигна ново дъно

Опасения за военна намеса в Сирия свали обменния курс

Въпреки процеса на възстановяване на световната икономика, регистриран през първата половина на годината, последните данни показват забавяне на растежа, се казва в изявление на регулатора.

"Въпреки увеличаването на броя на ваксинираните хора, нови щамове на вируса заплашват човечеството, което създава нови рискове за световната икономика. По -високите цени на суровините, продължаващите ограничения на производството в редица сектори и увеличаването на финансовата тежест в транспортния сектор водят до повишаване на производствените и потребителските цени", се отбелязва в документа.

Централната банка на Турция продължава да гори валутни резерви, за да "спаси" лирата

Централната банка на Турция продължава да гори валутни резерви, за да "спаси" лирата

По всичко личи, че тази тенденция ще продължи и през 2021 г. заради слабата лира

Централната банка също така обърна внимание на неотдавнашното повишаване на инфлацията, предаде анадолската агенция. В същото време се подчертава, че плановете за постигане на 5% инфлация в Турция в средносрочен план остават непроменени.

Инфлацията в Турция се ускори до 19,6% през септември, най -високата от март 2019 г. Базовата инфлация е 17%.

След смяната на трима гуверньори Турция прави нова рокада в централната си банка

След смяната на трима гуверньори Турция прави нова рокада в централната си банка

Нов изненадващ ход от страна на президента Реджеп Ердоган

Турската лира поевтиня над 9,5 за щатски долар за първи път, след като централната банка на страната в четвъртък намали лихвения си процент с 200 базисни пункта до 16%, два пъти повече от очакваното и въпреки растящата инфлация. Политиците също така предполагат, че ще има малко повече място за облекчаване на политиката до края на годината, на фона на усилията за предоставяне на допълнителни стимули, търсени от президента Ердоган. Лирата падна с повече от 20% тази година на фона на опасения относно посоката на паричната политика и тъй като основната инфлация остава доста над целта на централната банка от 5% за последните 10 години, информира Trading Economics.