Унгария вероятно ще стане първата страна от Европейския съюз (ЕС), която ще се присъедини към базираната в Москва Евразийска банка за развитие. Това е потвърдил министърът на външните работи на страната Петер Сярто, цитиран от Bloomberg.

"Членството банката, която обединява Русия и още пет бивши членки на Съветския съюз, включително Казахстан, ще помогне на Унгария да разшири инвестициите си в Централна Азия", е коментирал той на брифинг в Казахстан.

По думите на Сярто държавната унгарска Eximbank се готви да пусне и кредитна линия на стойност от 170 милиона долара, за да стимулира бизнес отношенията на европейската държава с Нур Султан.

Ако Будапеща направи тази крачка, тя ще е поредната от страна на правителството на премиера Виктор Орбан към задълбочаване на отношенията на Унгария с Изтока.

Унгария е членка и на друга ръководена от Русия международна финансова институция - International Investment Bank. През 2019 година нейната централа беше преместена от Москва в Будапеща. Тогава властите в Будапеща дадоха на банката специални привилегии.

Унгария предлага дипломатически статут на руска банка, която мести централата си в Будапеща

Унгария предлага дипломатически статут на руска банка, която мести централата си в Будапеща

И това сериозно притеснява опозицията в страната

Въз основа на документ, подготвен от управляващата партия тогава, IIB трябваше да получи имунитет, според който тя не можеше да бъде включвана във финансови разследвания, нямаше да е необходимо да бъде регистрирана в регулаторите в страната и още други, ако финансовата институция сама не се откаже от имунитета си. Тогава беше обявено, че служителите на банката ще могат да се ползват с дипломатически имунитет.

От опозицията в Унгария посочиха, че виждат IIB като "Троянския кон на Путин". Според тях предложението на правителството би дало безпрецедентна възможност на Русия да влезе в Европейския съюз (ЕС) чрез финансовата институция.