Държавни служители които участват в подготовката за президентските избори в Русия през 2024 година са били инструктирани от Кремъл да избягват използването на iPhone. Причината е опасение, че устройствата могат да бъдат използвани от западните разузнавателни служби, пише вестник Комерсант.

На организиран от Кремъл семинар за служители, участващи във вътрешната политика, Сергей Кириенко, който е първи заместник-ръководител на президентската администрация, е наредил на всички държавни служители да сменят мобилните си телефони, в случай, че са iPhone с други до 1 април, съобщава руското издание, цитирайки неидентифицирани източници.

"За iPhone всичко свърши: или го изхвърлете, или го дайте на децата", цитира "Комерсант" думите на един от участниците в срещата. 

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Икономически страната e все по-изолирана от западния свят

Попитан от журналисти дали тази мярка наистина се налага, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може да потвърди.

"Смартфоните не трябва да се използват за официален бизнес", коментира Песков пред репортери, допълвайки, че "всеки смартфон има доста прозрачен механизъм, без значение каква операционна система използва - Android или iOS.

Кремъл може да предостави други устройства с различни операционни системи, които да заменят iPhone, коментират запознати, уточнявайки, че заповедта за забрана на използването на iPhone е насочена към онези, които участват във вътрешната политика на страната.

Снимка 610879

Източник: EPA/БГНЕС

Още преди Русия да изпрати войските си в Украйна миналата година, американските и британските служби разкриха публично, че Путин планира да нахлуе в суверенната държава. Все още не е ясно как западните служби са се сдобили с тази разузнавателна информация.

Президентът на Русия Владимир Путин винаги е казвал, че не използва смартфон.

Apple дебютира с жълт iPhone, за да засили интереса към последния си модел

Apple дебютира с жълт iPhone, за да засили интереса към последния си модел

За първи път моделите на iPhone 14 и iPhone 14 Plus са в жълто