Търсенето на пазара на недвижими имоти в София и останалите големи български градове е стабилно и не можем да говорим за надуване на "балон" - но все пак говорим за дългосрочна инвестиция и всеки купувач трябва добре да разбира рисковете, които я съпътстват. Това коментира в интервю за Money.bg д-р Мирослав Владимиров, член на Съвета на директорите на "ЕРА България" и преподавател в Икономическия университет във Варна.

"Винаги е добър момент (за покупка), ако отчетем ограничението, че това е инвестиционно решение. (...). Винаги трябва да сме наясно, че съществува непредвидимост, неопределеност, риск - кой предвиждаше нещо като COVID кризата, кой предвиждаше, че ще има война. Светът, в който живеем, е динамичен и има рискове - винаги трябва да сме готови от финансова гледна точка да ги понесем, хубаво е да можем да ги измерваме, да ги разбираме. За този, който "си е написал домашното", това е чудесен момент да инвестира в недвижим имот", категоричен беше експертът, който ще участва във форума Money.bg Лични Финанси на 10 април в столицата.

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,1% на годишна база

По думите му в момента "пазарът се радва на много сериозно търсене" и, след пика от края на 2021 г. и началото на 2022 г., през последните две години виждаме едно балансиране "но на значително по-високи нива като динамика и брой сделки в сравнение с предковидния период".

Така през 2023 г. имаме три тримесечия с ръст на цените на имотите, който изпреварва инфлацията, но д-р Владимиров отбеляза, че това е на фона на още по-бърз темп на увеличение на разполагаемия доход.

"По пътя към присъединяването към еврозоната тече съвсем естествен процес на сближаване или конвергенция на цените - ценовото ниво лека полека ще догони средноевропейските цени. Виждаме този процес в момента и той не се развива с много скокообразни движения", отбеляза експертът.

В София се строят повече, но по-тесни жилища

В София се строят повече, но по-тесни жилища

Сделките с имоти в столицата обърнаха тенденцията на спад

Той допълни, че броят на сделките и цените, на които те се реализират, растат "в прилично силна корелация с националния пазар" във всички 6 най-големи града у нас - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Основната разлика остават по-високите цени в столицата.

Д-р Мирослав Владимиров ще се включи в дискусията "Кредити и имоти" по време на форума Money.bg Лични Финанси. Той започва на 10 април от 9:30 часа в хотел Hyatt Regency Sofia. Регистрирайте се за участие ТУК!