Изграждането на новите ядрени мощности за нас е безалтернативно, тъй като енергоблоковете в АЕЦ Козлодуй и тези в комплекс "Марица изток" дават базовата енергетика на България. Това заяви инж. Богомил Манчев, председател на УС на Български атомен форум (Булатом) в студиото на Money.bg.

Той очерта актуалното състояние на българската енергийна система и перспективите пред нея, пречупени през Енергийната стратегия на страната и ангажиментите, които сме поели като член на Европейския съюз.

Манчев припомни, че към момента България имам два работещи ядрени блока, които имат удължен ресурс на експлоатация - 5-и енергоблок до 2047 г., а 6-и - до 2051 г. Това са и сроковете, в които страната трябва да обезпечи съответните "заместители".

Има кой да построи 7- ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но няма кой да го експлоатира

Има кой да построи 7- ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но няма кой да го експлоатира

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране

В контекста на това инж. Манчев проследи детайлно етапите, през които преминава реализацията на нова ядрена мощност - от момента на идеята през избора на площадка, получаването на лицензия и фактическото й строителство. И посочи, че срокът за такъв тип проекти е 20 години.

Експертът изказа мнение, че е добре двата предстоящи блока - 7-и и 8-и, да се движат паралелно с разлика между 6 месеца и година и половина, а не да са с отстояние 5 години, например и уточни:

"Това би означавало, че строим два отделни блока. Когато правиш два отделни блока, събраната сума, за да се изградят, е от 30% до 40% по-висока, отколкото когато ги изграждаш едновременно."

Манчев разгледа двата популярни модела - източния и западния, за реализация на ядрени мощности, като и в двата случая посочи срокове само за строителството в рамките на 8 до 10 години.

"Има програма за изграждане на 7-и и 8-и блок, до 2035 година е срокът за влизане в експлоатация на 7-и блок, до 2038 година - за 8-и. Това са едни срокове, които, на пръв поглед, са много далечни, на втори поглед - те са оптимистични, даже не са консервативни", коментира той.

Снимка 668475

Източник: money.bg

Богомил Манчев смята, че е изключително важно доброто планиране с цел минимизирането на грешки при реализацията на цялостния проект, тъй като в подобни случаи става думи за милиарди.

Експертът коментира и възможностите, които предоставя площадката на нереализирания проект за АЕЦ Белене, за изграждане на още 2 ядрени блока.

"Ние не трябва да бъркаме проекта Белене с площадка Белене", подчерта той и допълни, че има компании, които могат да предложат подходяща за целта технология.

Богомил Манчев разкри и какви според него са перспективите пред ВЕИ-тата като част от енергийния микс на страната в следващите десетилетия, както и колко електроенергия ще е необходима за зареждането на електромобилите, които ще се движат на територията на България към 2050-а година.

Целия разговор гледайте във видеото!