Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изпраща първата партида оборудване за диагностициране на коронавирус в над 40 страни по света.

Първата партида е на стойност около 4 милиона евро. Очаква се тя да помогне да се направят анализи на базата на метода на полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция (RT-PCR). По този начин вирусът ще може да бъде идентифицират за часове.

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Какви мерки се прилагат в сектора, така че да се гарантират сигурни доставки на електроенергия?

"МААЕ изпраща партидата, за да позволи на страните членки на организацията да използват ядрената технология за бързо откриване на коронавирус. С тази спешна помощ отговаряме отчасти на молбите на близо 90 държави за подкрепа в борбата срещу нарастващата пандемия", пише в съобщение на МААЕ.

Освен това от Международната агенция за атомна енергия изпращат и оборудване за диагностика, лични предпазни средства и лабораторни материали за анализ. Такива медицински консумативи ще бъдат изпратени до лаборатории в Африка, Азия, Европа, Латинска Америка и Карибите.

През следващите седмици се очаква нова доставка на оборудване за други страни, обърнали се за помощ към МААЕ, информира руският портал за ядрена енергетика Аtomic-Еnergy.

МААЕ започва оценка на рентабилността на малките модулни ядрени реактори

МААЕ започва оценка на рентабилността на малките модулни ядрени реактори

Икономическото въздействие на мини ядрените реактори трябва да бъде изчислено добре, за да може технологията да получи обществена подкрепа