Дългосрочното присъствие на Луната е стара мечта на човечеството, но това е свързано с някои затруднения, които не са вдъхновяващи като ракетите и космическите кораби, но изискват също толкова големи инженерни усилия. Такова предизвикателство е транспортът на тежки товари по прашната и напукана повърхност на естествения ни спътник.

Отговорът на НАСА - железопътна линия с магнитна левитация. Това е един от проектите, които американската космическа агенция финансира, като цялото му наименование е FLOAT (Flexible Levitation on a Track или Гъвкава левитация на релси), пише Gizmodo.

Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната

Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната

Лунният интернет може да е факт още тази година

Системата използва безмоторни роботи, които левитират върху трислойна гъвкава фолийна писта: графитен слой позволява на роботите пасивно да се носят по пистата, използвайки диамагнитна левитация, слой с гъвкава верига генерира електромагнитна тяга за контролирано задвижване на роботите по пистата, а допълнителен слой с тънкослойни слънчеви панели генерира енергия за базата, когато е на слънчева светлина.

Снимка 636624

Източник: GettyImages

Роботите, оборудвани с колички, ще могат да пренасят полезен товар с различна форма с тегло до 33 кг със скорост от половин метър в секунда. Системата обаче няма да превозва хора. FLOAT е предназначена основно за доставка на лунна почва, строителни материали и оборудване за астронавтите, работещи в бъдещите бази.

Цялостната система ще може да превозва до 100 тона на ден.

Новите астронавти, които NASA набира за мисии до Луната и Марс

Новите астронавти, които NASA набира за мисии до Луната и Марс

Какви са изискванията и кой може да участва в конкурса?

Предвижда се FLOAT да се разгръща изключително лесно. Железопътната система ще работи автономно; релсите ще могат да се разгръщат директно на повърхността като килим, без да е необходимо голямо строителство на място.

Снимка 550858

Източник: iStock

Проектът за FLOAT е нов, но идеята за лунна железница съществува отдавна. Northrop Grumman работи по собствена концепция за лунна железница, която би могла да превозва както товари, така и хора.

Изследователите, които стоят зад FLOAT, ще се съсредоточат върху проектирането и тестването на серия от прототипи на роботи/релси в по-малък мащаб, ще проучат потенциалните въздействия върху околната среда и ще усъвършенстват симулациите на железопътната система.