Японски компании за товарни превози пуснаха по вода два от първите в света напълно самоуправляващи се контейнеровози в рамките на последните три седмици.

Консорциум между японската фондация Nippon с нестопанска цел и партньорите й от товарната индустрия като Mitsui Lines и Japan Railway Construction строи и тества самоуправляващи се товарни кораби, фериботи и камиони. Технологията е разработена за да улесни движението на товарите в бъдеще, пише изданието The Singapore Time.

Първото изпитание на самоуправляващия се контейнеровоз Mikage с дължина 95 метра, се е провело в края на януари по крайбрежието на страната. Безпилотният кораб напуска пристанището Цуруга на Японско море и изминава близо 260 километра до пристанището Сакаи близо до Осака. Корабът използва система от и сензори, камери и сателитен компас за навигация. Mikage е стигнал до кей в края на пътуването си, като за целта са използвани летящи дронове, които да пускат въжета на чакащите на кея, за да обезопасят кораба. Консорциумът тества и втория си самоуправляващ се кораб, наречен Suzaku, по време на пътуване на 5 февруари между залива Токио и залива Исе.

Досега не е имало демонстрация на самоуправляващ се кораб, без да има човешки екипаж на борда.

През последните години японската корабоплавателна "намалява изискванията за служителите, заради застаряващата работна сила", според уебсайта на фондация Nippon. Дори и най-големите международни корабни компании в света все трудно задържат работници, заради условията за работа по време на пандемията.