През последните две години 5G е една от централните теми в технологичната и телекомуникационната индустрия.

От разработването до дебюта ѝ в различни части на света, тя среща много поддръжници, но и не по-малко критици. Вашингтон се страхува от доминацията на китайската Huawei в тази сфера, а пък в Балчик се опасяват, че мрежата от ново поколение може да навреди на здравето.

Балчик стана първият град у нас, който забрани изграждането 5G мрежата за година

Първи български град забрани официално 5G мрежата

След подписка срещу него, в която са се включили 183-ма граждани

Независимо от различните мнения по темата, едно е сигурно - тя ще гарантира многократно по-бърза скорост на интернета, който ползваме. От платформата Open Signal посочват в свой анализ от октомври колко точно бърза е тя.

Снимка 503979

Накратко, експертите разглеждат 15 водещи в 5G революцията пазари. На всеки един от тях новото поколение мрежи е няколко пъти по-бързо от 4G. По-конкретно най-голяма е ножицата в Тайланд, където средната скорост за сваляне е 15,7 пъти по-бърза.

С 12,5 пъти по-бърза е тя в Саудитска Арабия. А най-малка е на развитите пазари - Нидерландия, САЩ, Канада и Германия със съответно под 2 и под 3,5 пъти.

Що се отнася до това каква е средната скорост за сваляне на мегабит в секунда (Mbps), Саудитска Арабия изпреварва значително останалите пазари със средна скорост от 377,2 Mbps при едва 30,1 Mbps за 4G мрежата в страната.

Снимка 503978

На второ място е Южна Корея, където 5G мрежата гарантира средна скорост от 336,1 Mbps при 60,5 Mbps за предишното поколение. На трето място е Австралия с 215,8 Mbps.

На противоположния полюс са САЩ със средна скорост за сваляне от 52 Mbps при 28,9 Mbps за 4G мрежите. Нидерландия и Германия се нареждат след това със средна скорост за 5G от 92,6 и 107 Mbps.

Отново Саудитска Арабия е лидер и по отношение на достъпността на 5G мрежата за потребителите в страната. От нея към момента се възползват 37% от тях при 86% от тези, които все още разчитат на 4G. На второ и трето място са съответно Кувейт и Тайланд, за които това важи за 27,7 и 24,9 на сто от потребителите.

В същото време това важи за под 5 на сто от потребителите в страни, като Италия, Испания и Великобритания.

Снимка 503980