Представители на Facebook са се срещнали със спорния доставчик на услуги и продукти за следене NSO Group в опит да купят инструмент, с който да следят потребителите си. Разкритието е направено от главния изпълнителен директор на израелската NSO пред съда в САЩ, пише Motherboard.

В момента FB съди NSO, след като хакерската компания се е възползвала от уязвимост в WhatsApp, за да помогне на правителства да следят потребителите на приложението за чат. NSO продава продукт с името Pegasus, който позволява на операторите отдалечено да заразяват телефони и да източват данни от тях.

Според декларация на главния изпълнителен директор на NSO Шалев Хулио, двама представители на Facebook са дошли на среща през октомври 2017 г. и са поискали да закупят определени възможности на хакерската програма.

В онзи момент Facebook е в началните етапи на разработка на VPN продукт с името Onavo Protect, който - без знанието на потребителите - е анализирал интернет трафика им, за да разбере какви приложения ползват. Според съдебните документи, Facebook не е имал интерес към Pegasus, за да "разбива" телефоните на потребителите, а като начин просто да следи какво правят.

"Представителите на Facebook заявиха, че Facebook е притеснен, че методите ѝ за събиране на потребителски данни чрез Onavo Protect е по-малко ефективен при устройствата на Apple, отколкото на тези с Android. Представителите на Facebook искаха да използват възможностите на Pegasus, за да следят устройствата с iOS и бяха готови да платят", гласи свидетелството пред съда на главния изпълнителен директор на NSO.

Facebook предложила да плаща на NSO месечна такса за всеки потребител на Onavo Protect. NSO твърди, че не е сключила договор с компанията на Марк Зукърбърг, както и че продава продуктите си само на правителствени агенции. От Facebook потвърждават, че разговори между двете компании е имало, но казват, че NSO ги "представят погрешно".

През август 2018 г. Apple накара Facebook да премахне Onavo Protect от AppStore. През 2019 г. Facebook пусна подобен софтуер, като му сложи името Research App и се опита да плаща на тийнейджъри, за да го свалят на своя телефон.