Френският стартъп Mistral AI обяви нов езиков модел на равнището на GPT-4, конкурент на ChatGPT и партньорство и инвестиция от Microsoft, съобщава TechCrunch. Това са доста новини на едно място, но е напълно в стила на компанията, която съществува от по-малко от година, но вече привлече огромен инвеститорски интерес.

Mistral AI съществува от май 2023 г., като в екипа ѝ влизат експерти от Google DeepMind и Meta, а начело е 31-годишният Артур Менш. Скоро след старта си, компанията привлече финансиране в размер на 112 млн. долара, а през декември бяха набрани 415 млн. долара от инвеститори, сред които - Andreessen Horowitz.

2024: Годината на AI

2024: Годината на AI

AI за бизнеса и потребителите

Днес Mistral AI е с пазарна оценка от около 2 млрд. долара.

Срещу тези пари компанията предлага своите генеративни AI модели. Първият от тях - Mistral-7B, е с отворен код и позволява лесна персонализация. Именно той задвижва българската AI платформа bggpt на института INSAIT.

Сега компанията представи новия модел Mistral Large, който вече е "затворен". Той е значително подобрен, като според създателите си представянето му е на нивото на GPT-4 и Claude 2. Подобно на тях, той е платен - цената за употребата на езиковия модел през програмен интерфейс е няколко пъти по-ниска от тази на GPT-4 при възможност за запаметяване на над 20 000 думи контекст.

Microsoft пуснаха платена AI услуга

Microsoft пуснаха платена AI услуга

Copilot Pro дава достъп до най-новия модел GPT-4 Turbo

Освен него, дебютират и още един "оптимизиран" модел - Mistral Small, който би трябвало да се мери с Google Gemini Pro и GPT-3.5. В бета версия дебютира и чат бота Le Chat, който засега е безплатен.

Mistral Large и Mistral Small ще са налични както в рамките на инфраструктурата на Mistral AI, така и през Azure платформата на Microsoft. Софтуерният гигант придоби миноритарен дял във френската компания и я направи втория доставчик на платени AI модели за клиентите си след Open AI. За момента не са известни финансовите подробности около сделката.

Дали тя има общо с регулаторния интерес към мултимилиардната инвестиция на Microsoft в OpenAI също не е ясно.