Да повишиш пазарната стойност на социалната си мрежа с 350% за половин година и тя да стане няколко пъти по-скъпа от Reddit - макар да е с много по-малко потребители и неясно бъдеще, е демонстрация на талант, който може да се разгърне напълно само в американската политика. Да загубиш за по-малко от месец половината от пазарната стойност на компанията си пък е доказателство, че само с обещания даже и на борсата не става.

Този урок в момента научава бившият (и потенциален бъдещ) американски президент Доналд Тръмп, чиято платформа Truth Social е в състояние на свободно падане след поредни дни на голямо поевтиняване на акциите.

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Как социалната мрежа на Тръмп го направи двойно по-богат

Балон ли е Truth Social

Борсовият дебют на компаниятата зад мрежата удвои богатството на републиканеца, но разпродажбата "изтри" цели 3 млрд. долара от него. Тя се ускори и от решението на регулаторните органи да одобрят стъпка, която ще позволи на компанията да набере близо 250 млн. долара от пазара, но и така ще разводни дяловете на по-ранните инвеститори.

От гледна точка на изпълнителния директор на Trump Media Девин Нунес, новината от регулатора е добра: "Очакваме да се позиционираме добре, за да надградим платформата, включително - с телевизионен стрийминг, а също така и да правим сливания и придобивания".

За последното ще са нужни пари, а Truth Social не прави пари. За второ поредно тримесечие приходите на платформата са под 1 млрд. долара, а потребителската база на социалната мрежа е доста скромна в сравнение с X/Twitter или Threads. Не звучи като успешен мултимилиарден уеб проект.

Социалната мрежа на Тръмп се срина на борсата

Социалната мрежа на Тръмп се срина на борсата

Trump Media & Technology Group загуби $3 милиарда от пазарната си стойност

Затова и много експерти твърдят, че Trump Media/Truth Social е meme акция, чиято цена се влияе от емоциите (сляпата подкрепа на феновете на Тръмп и лишените от аргументация очаквания на опортюнисти, че Тръмп ще се върне в Белия дом и ще легитимира платформата), а не от пазарната логика.

Затова и проф. Джей Ритър от Университета на Флорида коментира в телевизионно интервю, че даже в сегашния си вид имаме пред себе си една силно надценена акция.