Едни от най-дългите минути на света са тези, прекарани при преминаване в роуминг. Губите връзка с българската мрежа, разговори и видеа пропадат и започва търсене и превключване към клетка на чуждия телеком. За обикновения потребител това е досадно, но за критични системи или за бъдещите автономни автомобили този срив може да бъде фатален.

Затова и в Европа се работи по близо 20 проекта за трансгранични транспортни коридори, в които съседните мрежи работят заедно. Първият работещ такъв на континента беше представен на границата между България и Гърция.

Стана ясно кога 5G тръгва в Сърбия

Стана ясно кога 5G тръгва в Сърбия

През 2021 г. страната се отказа да въвежда новите мрежи

Проектът 5G SEAGUL на обща стойност близо 11,5 млн. евро (половината от които - от ЕК) свързва мрежите на A1 и Cosmote и така осигурява непрекъсваема 5G услуга между София и Атина. Двата телекома и компанията Wings ICT Solutions показаха конкретни приложения - от телефонни разговори до обмен на данни между движещи се автомобили.

Как работи?

Традиционно прехвърлянето в роуминг започва в момента, в който сигнала на "домашната" мрежа отслабне. 5G SEAGUL променя това, като на много по-ранен етап двата телекома започват да обменят данни. Така превключването става в рамките на милисекунди и повечето разговори и data сесии не се смущават.

Това е важно както за редовите потребители, така и за перспективните решения за автоматизирана мобилност и обмен на данни в реално време - за трафик данни, състояние на даденото превозно средство или даже за авангардни приложения като координирано престрояване на автономни МПС.

Фиксираният интернет през 5G расте по-бързо от очакваното

Едно от наистина полезните приложения на 5G расте по-бързо от очакваното

Мобилната мрежа от пето поколение се утвърждава като алтернатива на традиционните кабелни трасета

Общо близо 100 базови станции на A1 и Cosmote са получили ъпгрейд, като на първия етап се надгражда наличната 4G инфраструктура (с т.нар 5G NSA), а до края на следващата година ще заработи и самостоятелната свързаност от пето поколение (т.нар 5G SA). Тя ще позволи и допълнителни 5G функционалности като сегментиране на мрежата, което ще може да гарантира капацитет за критични приложения.

Снимка 662465

Източник: A1 България

В района на ГКПП "Кулата-Промахон" мрежата е в 3,6-гигахерцовия спектър, който има голям капацитет и дава възможност за гигабитови скорост. "Тук това е направено, защото през лятото има големи струпвания и така ще успяваме да поемем трафика. Вече има доста сериозно навлизане на 5G смартфоните и те помагат за разтоварването на 4G мрежата", коментира пред Money.bg Живко Ковачев, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в A1.

С надграждането на базовите станции по пътя към границата вече е постигната и още една от целите на проекта - подобряване на връзката в слабонаселените общини в региона.

Предизвикателствата

5G SEAGUL стъпва на технологии, които са налични на пазара, но не е случайно, че е първият по рода си проект в Европа, достигнал до демонстрационна фаза.

Техническият мениджър на проекта от страна на Cosmote Фотини Сетаки посочи, че огромното разнообразие от свързани с мрежите устройства създава предизвикателства: "Различните устройства вземат по различен начин решения за избора на мрежа. Заради това все още има риск от пропадане на връзката".

Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Забраната е публикувана в Държавния вестник на страната

Освен това, структурата на мрежовите пакети на различните телекоми е различна и липсата на синхрон създава риск от влошаване на качеството на услугата - и именно над това са работили екипите на трите компании.

Фактор е и инфраструктурата. "Много трудно се издават разрешителни за строеж на нови базови станции", коментира Живко Ковачев. Той сравни процеса на изграждане на базова станция с този на къща.

Снимка 662463

Източник: A1 България

Допълнително в рамките на проекта е заработила директна връзка между България и Гърция, като така времезакъснението при обмена на данни падат в пъти - иначе пакетите се налага да изминават много по-дълъг път из дигиталната инфраструктура в региона.

Какво предстои

В момента първата фаза от 5G SEAGUL е готова на техническо равнище, като са необходими още някои стъпки, за да стане достъпен за потребителите. По думите на Ковачев поне първоначално от непрекъснатата свързаност ще могат да се възползват само абонатите на двата телекома, но "може би с течение на времето ще трябва да има някакво сътрудничество".

А други потенциални възможности за колаборация на Стария континент не липсват - включително и у нас, след като подобен коридор ще се изгражда и в посока Сърбия.

След година мораториум: Балчик вече има изградена 5G мрежа

Първият български град, който забрани официално 5G мрежата, вече не се страхува от технологията

В подписка срещу 5G мрежата се включиха 183-ма граждани

Целта на Европейската комисия е до 2030 г. да има изградени 26 000 км 5G коридори, минаващи през 49 вътрешни за ЕС граници, обясни Атансиос Каскаманидис от Европейската изпълнителна агенция за здравеопазването и цифровизацията (HaDEA), от която идва финансирането за 5G SEAGUL.

Общо за такъв тип проекти са заделени 800 млн. евро, като общата инвестиция за реализацията им се изчислява на 5,4 млрд. евро. Сред тях най-напреднал е българо-гръцкият.