Година, след като изтече мораториумът върху изграждането на 5G мрежа в Балчик, градът вече разполага с технологията, съобщи БНТ.

Заради притесненията на граждани една от малките общини в България блокира навлизането на новите 5G мрежи на територията й. През септември 2020 г. общинският съвет в Балчик гласува "за" налагането на мораториум върху поставянето на подобни съоръжения за период от поне 1 година.

Причина за това решение беше подписка, в която се включиха 183-ма граждани, които настояваха за блокирането на 5G мрежите заради опасения около техния ефект върху здравето. При гласуването имаше и общински съветници, които бяха против подобна стъпка, но в крайна сметка предложението е беше прието.

"Този мораториум го въведохме, за да си дадем време, за да оценим кое е повече - ползите или вредите от излъчването на 5G, защото имаше големи притеснения в жителите. Тази една година, която изтече от времето на мораториума, нито инициативният комитет, нито други организации ни убедиха, че вредите са повече от ползите", заяви Николай Колев, председател на Общински съвет - Балчик.

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва технологичните харчове другаде

Днес мобилните оператори са изработили свои 5G мрежи в Балчик, които се ползват от гражданите и гостите на града. След изтичане на мораториума градът е посетен от експерт, който е обяснил на хората вредите от 5G.

Според общинския съветник Владимир Лафазански мораториумът върху 5G мрежата няма юридическа стойност.

"Според мен, няма смисъл да бъде разглеждана такава подписка от орган като Общинския съвет, защото той не може да създаде документ със стойност. Дори да се приеме - какво от това? Той е едно пожелание за нещо, което са си пожелали гражданите. Такъв мораториум няма никаква сила", убеден е той.

Управата на Балчик е категорична, че не бива да се забранява 5G мрежата, тъй като Балчик е туристически град.

Фиксираният интернет през 5G расте по-бързо от очакваното

Едно от наистина полезните приложения на 5G расте по-бързо от очакваното

Мобилната мрежа от пето поколение се утвърждава като алтернатива на традиционните кабелни трасета

"Бъдещето е на постоянната и голяма свързаност. В днешно време без интернет свързаност и мобилни комуникации сме заникъде. Това надделя, че една 5G мрежа ще даде по-добра свързаност на туристите, които посещават града, а нашето бъдеще е туризма", казва Николай Колев, председател на Общински съвет - Балчик.

Темата за 5G стана особено актуална с навлизането на мрежите от ново поколение. В България имаше и национална подписка против въвеждането им в страната.

Ползването на 5G мрежата в Китай става масово, колко са абонатите

Ползването на 5G мрежата в Китай става масово, колко са абонатите

Броят на клиентите на най-големия оператор China Mobile е нараснал за месец с 18 милиона