5G е много бърза технология. Не само заради скоростта на сваляне на данните през мрежите от пето поколение, но и заради краткото време, в което тя достигна до по-голямата част от света. По-малко от 4 години след старта на първите комерсиални 5G мрежи, очакванията са в близките дни използващите новата технология потребители да надминат 1 млрд.

Прогнозата е на Ericsson, като производителят на мрежово оборудване в свой скорошен анализ посочва един сегмент, който расте даже по-бързо от очакваното. Това са т.нар фиксирани услуги през 5G мрежа (5G FWA) - интернет за дома и бизнеса през мобилната инфраструктура. Именно там новите мрежи с високата си скорост и ниско времезакъснение могат да се окажат изключително полезни.

Какво точно е 5G FWA

На пръв поглед фиксираните услуги през 5G не са нещо толкова по-различно от едновремешните "бисквитки", които имаха SIM карта и 3G/4G модем и се включваха към компютъра, за да предоставят интернет. Ниската скорост, ниската надеждност на връзката и високата цена за трафик ограничаваха полезността на този вид решения, като повечето им потребители ги използваха по работа в движение.

Ползването на 5G мрежата в Китай става масово, колко са абонатите

Ползването на 5G мрежата в Китай става масово, колко са абонатите

Броят на клиентите на най-големия оператор China Mobile е нараснал за месец с 18 милиона

На този фон, фиксираната 5G услуга днес лесно предлага скорости от над 1000 мегабита в секунда - повече от два пъти над трудно достижимия максимум на 4G връзката. Това са показатели, които конкурират вариантите за домашен или служебен интернет по кабел (бил той оптичен или коаксиален, т.е. използван и за цифрова телевизия). Това далеч не са лимитите на новата технология - теоретично са възможни до 20 гигабита в секунда, като вече усилено се работи такива скорости да станат реалност.

Както всички, израснали във времената на кварталния кабелен интернет добре знаят, скоростта не е всичко - ако мрежата не може да поддържа множество свързани устройства, качеството на връзката се влошава до неизползваемост. 5G FWA поддържа в пъти повече едновременни връзки в сравнение с предшествениците си и така даже хиляди устройства на малка площ могат да работят заедно без да си пречат.

Ericsson: Абонатите на 5G ще достигнат 1 милиард до края на годината

Ericsson: Абонатите на 5G ще достигнат 1 милиард до края на годината

А до 2027 година 5G абонатите по света ще са около 4.4 милиарда

Важно в случая е, че високите резултати не идват в комплект с пробиване на стени, пускане на кабели и т.н. - за повечето жилища, в които има обхват, е достатъчно да се включи 5G рутер, който предоставя мрежа на останалите компютри, смартфони, телевизори и други устройства в дома. В много стари европейски градове е фактор и това, че не се налага толкова мащабно разкопаване на улиците - честа картинка при полагането на оптика у нас.

Потенциалните недостатъци са характерни за 5G мрежите като цяло и са свързани с обхвата. Той се подобрява с течение на времето, но неизбежно има разлики между централните части на големите градове и ос таналите населени места.

Прогнозата на Ericsson

Според шведската компания на глобално ниво FWA потребителите ще растат с по 19 процента всяка година в периода от 2022 г. до 2028 г., като ще станат общо 300 млн. и огромната част от тях ще използват 5G технология.

В доклада на Ericsson се отбеляза, че този тип фиксирани услуги ще са много популярни в развиващите се пазари, сред които са Индия, Мексико, Южна Африка и Филипините. Причината - търсенето на алтернатива на традиционните интернет доставчици, чиито предложения не отговарят достатъчно на очакванията на потребителите.

Тест на 5G мрежите от асоциация "Активни потребители" показва скоростите на мобилен интернет в България

Тест на 5G мрежите от асоциация "Активни потребители" показва скоростите на мобилен интернет в България

Факт е, че на по-зрелите пазари имаме достъп до повече и по-качествени услуги, но плюсовете на фиксирания интернет през 5G като скорост и лесна инсталация остават валидни. Затова и според данни на Leichtman Research Group 50% от новите активации на широколентов интернет в САЩ през първото тримесечие на 2022 г. са били именно за достъп през мобилна мрежа. Много високи резултати в тази посока има и в Австралия и Нова Зеландия.

Какво се случва на българския пазар

Домашен интернет през 5G усилено промотира Yettel. Телекомът, който няма традиционни фиксирани услуги, предлага различни тарифни планове според максималната скорост - от 50 до 300 мегабита в секунда, заедно с оборудване за вътрешен или външен монтаж.

От компанията определят себе си като един от "телекомите, ориентирани към безжичното бъдеще". Дават за пример именно домашния интернет през мобилна свързаност като услуга, която досега не е можела да се наложи поради ниската си скорост, докато сега "5G мрежата елиминира този проблем и отключи възможност за монетизация на 5G инвестицията".

Амбицията на Yettel е до 2026 г. нейната 5G мрежа да обхваща 85% от населението със скорост от над 1 гигабит в секунда в градовете с над 30 000 души население. Това със сигурност означава и по-високи скорости на домашния интернет.

A1 предлага домашен интернет през мобилна свързаност заедно с оборудване под името Net Box. Сред различните планове има и такъв през 5G мрежа, който е и с неограничен трафик. От телекома, който има и над 21 000 км оптична мрежа, определят 5G FWA като "отличен вариант за бърз интернет в отдалечени локации, където липсва оптична свързаност". Именно така го използват около две трети от потребителите извън София.

"В големите населени места потребителите разполагат с възможности и за фиксирана и за мобилна 5G свързаност от А1, поради което необходимостта от използване на алтернативни варианти като 5G Net Box за достъп до интернет възниква значително по-рядко. Обичайно става дума за алтернативна свързаност в дома или за отделни, отдалечени локации извън населените места", обясняват от A1.

В същото време в периода януари - ноември 2022 г. броят на потребителите на фиксиран интернет през 5G свързаност е нараснал 4 пъти на годишна база. Със сигурност помага и фактът, че 5G ULTRA мрежата на A1 вече обхваща почти всички населени места с над 3000 души население, както и основните курорти.

Vivacom "все още" не предлагат домашен интернет през 5G свързаност, стана ясно от отговор на компанията на запитване на Money.bg. В същото време от компанията отбелязват, че това е "най-добрата алтернатива на фиксиран интернет през оптична свързаност", а операторите които предлагат оптичен интернет (какъвто са и те), могат да използват този тип услуги, за да разширят покритието си.

Така не изглежда изключено 5G FWA да се появи в портфолиото на Vivacom, но освен това телекомът преди няколко месеца радикално промени тарифните си планове и вече всички те са с 5G и неограничен трафик, като се различават единствено по максималната скорост. Това на практика означава, че всеки смартфон в режим на hotspot може да предоставя интернет за дома. Дали ще се появи по-специфично предложение за дома и офиса заедно с хардуер ще стане ясно през следващата година.