Най-богатият мъж в Индия, Мукеш Амбани, е собственик на холдинга Reliance Industries Limited (RIl), чийто бизнес е свързан с текстил, телекомуникации и търговия. Той планира да развие своя онлайн търговия, конкурирайки мастодонтите Amazon и Walmart, съобщава Quartz.

Амбани е признал, че две от неговите компании в групата на RIL, Reliance Retail - за традиционна търговия на дребно и телекомуникационната Reliance Jio Infocomm, заедно ще пуснат нов портал за електронна търговия. Той ще облагодетелства почти 1,2 милиона дребни търговци, предимно в западната част на Индия. Това е казал индийският милиардер по време на най-важното ежегодно събитие за държавата, срещата на върха - Гуджарат.

Имайки предвид историята на RIL и особено напредъка, който конгломератът постигна в телекомуникационния сектор, експертите съветват настоящите титулярни лидери в лицето на Amazon и Walmart да внимават и да не подценяват Амбани.

От дружеството не са дали никакви подробности относно предприятието за електронна търговия. Предвид обаче размерите на двете дъщерни компании Reliance Retail и Reliance Jio Infocomm и дълбоките джобове на Мукеш Амбани се очаква то да е с гигантски мащаб.

Reliance Retail в момента има близо 10 000 магазина в над 6500 града. А за по-малко от 3 години от основаването си мобилният оператор Jio Infocomm има над 280 милиона потребители в Индия.

Успехът на Reliance може да бъде изграден на базата на "допълваща се екосистема" или стратегия за обединяване, като и на ефекта " игра на свой терен" в Индия. Тази стратегиа е в основат на феноменалия възход на  Alibaba в Китай.

Освен това онлайн търговията е неразработен сегмент в Индия, който има огромен потенциал за развитие. Данни показват, че под 3% е делът на интернет  пазаруването спрямо всички покупки през 2018 година.

Въпреки това, че Reliance е силна в търговита на дребно чрез физически магазини, пренасянето на успеха в електронната търговия изисква обучение на хиляди служители и много разходи.