Изграждането на австрийската фабрика Palfinger в Ниш е планирано и е "много вероятно" да стартира през 2023 г., обяви градският съветник Ненад Станкович, пише Еkapija.

Palfinger е австрийска компания, която след преговори с правителството, Агенцията за развитие и град Ниш получи държавна земя от около 70 декара, разположена в непосредствена близост до австрийската фабрика Zumtobel.

Плановете на компанията са да изгради завод за производство на машинни части и да наеме 375 работници. Стойността на инвестицията е 35 млн. евро.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. беше подписано споразумението с правителството на Сърбия и Агенцията за развитие на Сърбия за отпускане на държавни субсидии за помощ, а след това и началото на реализацията на инвестицията в Ниш. Проектът на компанията Palfinger, с решение на правителството на Сърбия, е обявен за проект от значение за Република Сърбия, каза Станкович, съобщава Juzne Vesti. 

Румъния инвестира €7 милиарда в два нови енергоблока край река Дунав и създава 19 000 работни места

Румъния инвестира €7 милиарда в два нови енергоблока край река Дунав и създава 19 000 работни места

Според законопроект, представен в румънския парламент

Освен тази австрийска компания, според Станкович, е в ход и изграждането на фабриката Yusei Machinery, китайска компания, която е доставчик на компоненти за Xingyu Automotive Lighting Systems, която вече работи в Ниш.

Общата стойност китайската инвестиция е 20 млн. евро. Подготвителните дейности за началото на реализацията на инвестицията на зелено, която включва изграждането на първата фаза, производствена база от 15 декара в непосредствена близост до компанията Xingyu, приключиха и инвеститорът започна изграждането на съоръжението в края на юни 2022 г. В момента се извършват вътрешни довършителни работи на обекта. Втората фаза на проекта е изграждането на производствена база от 10 декара. Планираният брой работници е 150 за първата фаза и 150 за втората фаза - уточни Станкович.

Германия има отчайваща нужда от нови работници: не достигат поне 400 000 на година

Най-голямата европейска икономика има отчайваща нужда от нови работници - колко не достигат?

Въпреки многото мигранти в страната