Германия се намира в тежка криза откъм работна ръка, въпреки големият брой на мигранти в страната. Проблемът е, че те трудно си намират работа, пише The Wall Street Journal. Най-голямата икономика в Европа е изправена пред парадокс: след години на рекордна имиграция, при която всяка година в страната пристига еквивалентът на населението на голям град, един на всеки шест души в Германия днес е роден в чужбина. За сравнение, в САЩ е един на всеки седем.

За разлика от Америка обаче, Германия не успява да намери работа за новодошлите, въпреки влошаващия се недостиг на работна ръка, който буквално задушава икономическия растеж. Освен това най-голямата икономика в Европа ще трябва да запълни около седем милиона работни места до 2035 година, тъй като по-възрастните работници се пенсионират, прогнозират икономисти.

Експертите отдавна сочат имиграцията като решение, като казват, че Германия се нуждае от около 400 000 квалифицирани имигранти всяка година

Засега настоящата комбинация от имигранти не запълва празнината. Официалните данни показват, че само около една трета от около 800 000 сирийци и афганистанци в трудоспособна възраст в Германия имат работа, която плаща данъци, в сравнение с две трети от германците, въпреки че повечето са пристигнали преди повече от пет години. Безработицата сред чужденците е около 12%, а за германците под 5%. В САЩ е по-вероятно чужденците да имат работа, отколкото местните.

Румъния изпитва "глад" за 100 000 чуждестранни работници в тези шест сектора

Румъния изпитва "глад" за 100 000 чуждестранни работници в тези шест сектора

Между януари и юли тази година в Румъния са открити близо 190 000 работни места, за които не е имало работна сила

Основният проблем е, че много бежанци не са подходящи за работните места на висококвалифицирания пазар на труда в Германия и самата страна не е много добра в обучението им. За да промени това, Берлин планира да въведе базирана на точки имиграционна система по модела на Австралия или Канада през следващата година, надявайки се да привлече по-добре квалифицирани чужденци, но експертите по миграция са скептични.

Дори и да успее, Германия вероятно ще продължи да приема голям брой лица, търсещи убежище, които не може да наеме, които ще попълнят редиците на получателите на социални помощи или ще увеличат статистиката за престъпността, където те вече са свръхпредставени.

Днес трудовите мигранти съставляват само един на всеки 10 новопристигнали в Германия, в сравнение с един на всеки трима в Канада. По-ранна европейска програма за привличане на квалифицирани чужденци, известна като "Синя карта", привлече общо около 70 000 работници в Германия през последното десетилетие.

Сега броят на бежанците отново расте, след затишие по време на пандемията, този път те са основно от войната в Украйна и част от нарастващата емиграция от Близкия изток, Африка и Афганистан. През първата половина на годината повече от един милион души са се преместили в Германия - значително повече, отколкото през 2015 година, когато тогавашният канцлер Ангела Меркел посрещна сирийските бежанци.

Експертите са категорични - основният проблем е квалификацията. Само около една трета от сирийските мигранти в Германия са завършили гимназия или техническо училище, в сравнение със 70% от имигрантите от Полша, според германската статистическа агенция.

В същото време търсещите работа се сблъскват с големи препятствия на един твърд пазар на труда, който защитава заемащите длъжността, изисква продължителни стажове и рядко признава чуждестранни дипломи, което често принуждава дори специалистите да се преквалифицират от нулата.

Заради 2 милиона свободни работни места - Германия може да се насочи към обучение на работници в тези страни

Заради 2 милиона свободни работни места - Германия може да се насочи към обучение на работници в тези страни

Страната губи 86 милиарда годишно