Правителството на Индия има намерение да привлече 1 трилион рупии (15 млрд. долара) инвестиции, за да укрепи и развие добиващия си сектор. Целта е да се намали зависимостта на страната от вноса на редица основни суровини, заяви отрасловия министър Пиюш Гойал в интервю за агенция Bloomberg.

Министърът разказа за плановете на властите да поканят за участие в тези намерения чуждестранни компании. Като същевременно признава за наличието на редица проблеми, свързани с придобиването на земя и със законодателството в сферата на екологията. 

По думите на Гойал, миннодобивният отрасъл на Индия се намира на ранен етап на формиране, но вече е успял да постигне някои успехи. 

Например, увеличеният добив на каменни въглища в страната е довел до съкращаване на импорта на тази суровина с 8 процента, до 200 милиона тона, за изтеклата стопанска година, която завърши на 31 март. Очаква се вносът  на въглища през текущата финансова година да спадне до 160 млн. тона. А пред държавната корпорация Coal India Ltd. Е поставена амбициозната задача, да удвои добивът на въглища към 2020 година до 1 милиард тона годишно. 

По оценка на федерацията на индийската миннодобивна промишленост, едва 13 процента от 575 хиляди квадратни километра площ с потенциал за добив на природни суровини са изследвани към момента. При това ролята и делът на частния капитал в този процес са минимални.