През изминалите 12 месеца бяха обявени редица значителни инвестиции, а през 2019 година предстои да отворят врати няколко нови големи производства. Очаквано основна част от вложенията ще бъдат насочени към автомобилната индустрия. Инвестициите в нови бази само в този сектор надхвърлят 170 милиона лева. Освен тях няколко мащабни проекта има и в други индустрии като общата сума на новите бази надхвърля 300 милиона лева

От Money.bg подбрахме едни от най-значителните вложения и събрахме на едно място напълно новите заводи и базите, които предстои да бъдат разширени през 2019 година.

Разширяване на производството

Германският доставчик на авточасти за компании като Volkswagen и BMW Witte обяви, че ще разшири производствената си база в Русе. От местното дъщерно дружество на групата "ВИТТЕ Аутомотив" съобщиха през август, че в резултат на това очакват през следващите 5 години да отворят нови 500 работни места към сегашните 700.

През октомври българският производител "Лавена" обяви, че ще вложи 5 милиона лева в разширяване на производствената и складовата си сграда в Шумен. Очаква се проектът да бъде готов до края на първата половина на 2019 година.

"Лавена" разширява дейността си с 5 милиона лева инвестиция

Производителят на "Бочко" разширява дейността си с 5 милиона лева инвестиция

Проектът е връчен на строителя на Bulgaria Mall в столицата

Кои ще са новите заводи през 2019 година?

Сред знаковите инвестиции, обявени през 2018 година, е тази на германският доставчик на авточасти VOSS AutomotiveПрез май 2019 година бившата фабрика на "Литекс моторс" в Ловеч предстои да заживее втори живот. На нейно място тогава ще отвори завода си европейският концерн, като първоначално обявеното вложение е в размер на 15 милиона лева. Основната част от тази сума ще бъде използвана за закупуването на нови машини и оборудване. От компанията се готвят да наемат между 400 и 500 души там, а в дългосрочен план служителите им трябва да достигнат 1000.

Другото голямо вложение в автомобилната индустрия е това на турския доставчик на компоненти за Mercedes Odelo. Дружеството ще вложи 40,6 милиона евро или близо 80 милиона лева в своя фабрика в "Тракия икономическа зона". Още през 2018 година започна наемането на първите 400 служители за базата.

Отново там предстои да се появи и фабрика за производство на части за електромобили. Преди месеци от китайската Cenntro Automotive Corporation потвърдиха, че ще вложат 10 милиона евро или над 19,5 милиона лева в завод край Пловдив, който ще даде работа на между 250 и 300 души. Инвестицията предстои да бъде осъществена в следващите три години.

Друго важно вложение в автомобилната индустрия, което предстои да бъде осъществено, е в Русе. Там база в средата на 2019 година трябва да отвори германската BADER, която прави автомобилни компоненти. От компанията планират да разкрият 700 работни места, а във фабриката ще се прави покритие за автомобилни седалки и щамповани елементи. Досега от дружеството не посочват колко ще бъде голяма инвестицията в базата в крайдунавския град.

Германската BADER разкрива 700 работни места в нов завод в Русе

Доставчик на Mercedes, BMW и Audi търси 700 служители за новия си завод в Русе

Производството се очаква да стартира през втората половина на 2019 г.

Във втората половина на годината врати трябва да отвори първата база на германската Leoni в Плевен, в която ще бъдат вложени 32 милиона евро или над 60 милиона лева. Заводът ще бъде разположен на площ от 30 хиляди квадратни метра, а в следващите 2 години там ще бъдат разкрити 2000 работни места. В него ще се правят части за германският концерт Daimler.

Шведско-швейцарският лидер в производството на продукти за електроснабдяване и индустриална автоматизация АBB, който развива дейност в България от 1996 година, съобщи, че ще отвори пета база в страната. Тя ще се намира в Петрич, като дружеството вече има една такава в града. Инвестицията в нея ще бъде в размер на 7 милиона лева, а според плановете там ще бъдат отворени 420 работни места. ABB има още бази в Раковски, Севлиево, Варна и развоен център в София.

ABB отваря пета производствена база в България

Гигант с над 34 милиарда долара приходи отваря пети завод у нас

Там ще бъдат отворени над 400 работни места

През лятото на тази година белгийският производител на микрочипове Melexis даде старт на работата по новата им база в столичния квартал "Горубляне". Вложенията в разширението са в размер на около 17 милиона лева, а в дългосрочен план инвестициите трябва да достигнат 75 милиона евро. Компанията е на българския пазар от 2000 година, като за нея работят над 470 човека.

Белгийската Melexis започна строежа на база за €75 милиона в Горубляне

Строят база за производство на микрочипове за €75 милиона в Горубляне

Компанията наема 100 души до края на годината и увеличава екипа си с още 300 до 2022-а

През есента на тази година беше направена първата копка на завод за производство, ремонт и рециклиране на компоненти за двигатели на самолети в Бургас. Проектът е на фирмата "Сигматек", а вложението е от 30 милиона долара или повече от 51,7 милиона лева. Производството там трябва да стартира до края на 2019 година.

Най-големият производител на индустриални минерали в страната - "Каолин", трябва да даде старт на изграждането на новото си предприятие в Дулово. Там ще се преработва каолин и кварцов пясък, а проектът е на стойност между 25 и 30 милиона евро или до около 58 милиона лева. Според плановете във фабриката ще бъдат отворени 120 работни места.

Преди месеци стана ясно, че международната група Somfy, която прави автоматични системи за контрол на отваряне и затваряне на сгради и жилища, се готви да отвори свой първи завод у нас. Според информацията той трябва да се намира във Варненска област. Плановете са там да бъдат отворени 1200 работни места. Размер на готвената инвестиция все още не се посочва.