€10 милиона ще инвестират в България китайският производител на електромобили Cenntro Automotive Corporation и базираната в Люксембург SEVIC eMobility, съобщи директорът по бизнес развитие на SEVIC Емил Янков пред SeeNews. Компаниите ще изградят завод за производство на електромобили в Тракия икономическа зона край Пловдив.

Планира се да бъдат наети между 250 и 300 служители, които да работят там.

Инвестицията ще бъде осъществена в рамките на три години. В България ще се произвеждат 60% от частите за малко превозно средство на ток. Сглобяването също ще се извършва тук.

През юли Питър Уанг, CEO на Cenntro Automotive Corporation, заяви, че компаниите планират да превърнат завода в България в регионален център.

Превозните средства няма да са леки автомобили за масовия потребител, а специализирани за различни B2B нужди. Компаниите вече водят преговори с Domino"s и Ikea в световен мащаб за доставка.

"Превозното средство ще бъде предлагано с различни възможности - за транспорт на охладени стоки, за събиране на боклук, за чистене на улиците", казва Янков.

Двигателят ще бъде 10 kW, а самото превозно средство ще бъде с височина 1,9 метра, дължина 3,7 метра и широчина 1,4 метра. Ще може да носи до 500 кг., а батерията ще предлага до 130 километра пробег с един заряд.

В зависимост от типа батерия - оловно-цинкова или литиево-йонна - цената ще бъде €15 хил. или €18 хил.

"В момента го сглобяваме в партньорство с местна компания, а след три години ще можем да направим продукт, който е изцяло наш и да създаваме различни компоненти заедно с български фирми", казва Янков. И допълва, че целта на SEVIC eMobility е да генерира добавена стойност чрез производството на електромобила.

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba е сред инвеститорите в Cenntro и през тази година ще получи около 20 000 от електромобилите.