Тази година инвеститорите претърпяха почти ежедневен натиск от ключови пазара новини, очертаващи картина на забавяне на икономическия растеж, повишена инфлация и отслабващи фискални и парични стимули. В отговор индексът S&P 500 се срина с повече от 22% от рекордния си връх, а облигациите загубиха около 14% от януари насам.

И все пак инвестиционният успех се постига най-надеждно в дългосрочна перспектива. Като се има предвид, че дългосрочното представяне на акциите е бил един от най-добрите начини да се защитите от инфлацията в исторически план, е добре да имате план за инвестиции, ако гледате десет години напред. Не забравяйте също така, че най-добрия момент да инвестирате е "когато се лее кръв по улиците".

Историята сочи, че всяка корекция на индекса S&P 500 от повече от 20% е бил един "идеален" момент за инвестиране от дългосрочно ориентираните инвеститори.

Тъй като индексите на акции и облигации се очаква да имат ниска едноцифрена възвръщаемост за следващия пазарен цикъл, дългосрочният портфейл трябва да изглежда много по-различно в бъдеще, отколкото през последните 10 години.

Какво ще се случи ако трябва да инвестирате само в една единствена акция?

Какво ще се случи ако трябва да инвестирате само в една единствена акция?

"Дивepcифиĸaциятa и вcичĸи дpyги нeщa, нa ĸoитo ни yчaт в бизнec-yчилищaтa, нaй-вepoятнo ca нaй-пoдвeждaщoтo нeщo", казва инвеститорът Станли Дръкенмилър

Експертите предлагат да участвате активно в подбора на акции или да купувате фондове, които правят това, вместо да разгръщате пасивни индекси; да добавяте алтернативи; и да добавяте към инвестициите си във фиксирания доход. Всъщност разделянето на акции/облигации 60/40 отново изглежда привлекателно след най-лошия старт на портфейла за една година през 2022 г.

За инвеститори, които искат да подправят нещата с алтернативни класове активи, които са склонни да не корелират с акции и облигации (частен капитал или нетрадиционните кредитни стратегии са популярни теми), нещо като портфолио 55/35/10 има смисъл.

"Много сме развълнувани от това как ще изглежда следващото десетилетие за инвеститорите", казва Лиза Шалет, главен инвестиционен директор на Morgan Stanley Wealth Management.

"Изглежда много различно от последните 14 години. Възможностите са много по-разнообразни и по-широки."

Купувайте евтино

Истината е, че без значение как разделяте портфолиото си между класове активи, спадът на пазара прави това много по-привлекателна отправна точка за инвеститорите, които искат да вложат нови пари. Наказателните девет месеца възвръщаемост оставиха много фондови сектори значително по-евтини, отколкото са били от години, докато фиксираният доход всъщност осигурява значим доход за първи път от почти десетилетие и половина.

"В класовете активи един от най-добрите предсказатели за бъдещо представяне е стартирането на оценките", казва Джейсън Драхо, ръководител на разпределението на активи за Северна и Южна Америка в UBS Global Wealth Management.

"Фиксираният доход изглежда много интересен за първи път от години. И има области на акциите, които също стават интересни, особено с 10-годишен хоризонт."

За да разберете пазарните двигатели на следващото десетилетие, е важно да погледнете миналия цикъл.

След финансовата криза от 2008-09 г. икономиката на САЩ се характеризираше с бавен икономически растеж, ниска инфлация, ниски лихвени проценти и количествено облекчаване от страна на централните банки по целия свят.

Това беше среда на "Златокоска", особено за финансови активи с по-голяма продължителност - по същество тези с по-голям дял от техните парични потоци, възникващи далеч в бъдещето. Това включваше дългосрочни държавни и корпоративни облигации, но също и акции на компании, ориентирани към растеж.

Тази среда благоприятства сравнително тясна група от акции, които биха пазара през по-голямата част от миналия цикъл и доминираха основните пазарни индекси, а именно големите технологични гиганти и други бързо развиващи се, но не непременно печеливши бизнеси.

"Формулата, която работеше през последното десетилетие, беше пасив, САЩ, растеж, мегакапитали... Тази формула ще се провали през следващото десетилетие.", според Лиза Шалет от Morgan Stanley Wealth Management.

Питър Шиф съветва как да инвестираме

Питър Шиф съветва как да инвестираме

Според главния изпълнителен директор на Euro Pacific Capital "най-лошото предстои"

S&P 500 връщаше 16% годишно от началото на 2009 г. до края на 2021 г. Технологичният и потребителският дискреционен сектор се повишиха с повече от 20% годишно през този период, докато енергийните акции възвръщаха 4% годишно; финансите - 13%; и промишлеността - 14%. По-сигурният край на спектъра на облигациите донесе малко или нищо на инвеститорите.

Къде сме?

Инвестициите, генериращи парични средства, ще се върнат на мода през следващото десетилетие, според пазарните експерти. По-високата волатилност добавя по-голяма несигурност към бъдещите прогнози, докато по-високите лихвени проценти означават, че далечните парични потоци струват по-малко, когато се дисконтират към настоящето, а осигуряването на финансиране е по-скъпо. Тази динамика разширява вселената от потенциално печеливши акции до сектори, ориентирани към стойността, и отново превръща облигациите в истинска алтернатива.

Не очаквайте гладко плаване обаче. Стратезите и фондовите мениджъри виждат среда на структурно по-висока инфлация и лихвени проценти през следващото десетилетие. Това не означава 8% годишна инфлация, която видяхме през 2022 г., но нещо около 3% изглежда вероятно за години напред.

Федералният резерв ще остане лазерно фокусиран върху задържането на инфлацията и инвеститорите няма да могат да разчитат на така наречения "Fed put" като дъно под пазара или на изкривяващите ефекти от програмите за изкупуване на активи на централната банка , известно като количествено облекчаване или QE, които наводниха финансовите пазари с ликвидност и тласна инвеститорите нагоре в рисковия спектър. "Това е като семейство, излежаващо се на надуваеми плувки в басейн", казва Робърт Фипс, директор в Per Stirling Capital Management.

"Няма значение кой е най-силният плувец; когато водата изтече от басейна, всички слизат заедно". Времето ще покаже дали паричната политика ще остане откровен тормоз върху акциите през следващото десетилетие, както беше през 2022 г., но със сигурност няма да осигури толкова голям тласък, колкото в миналия цикъл.

"По-голямата част от възвръщаемостта, на която инвеститорите се радваха от акции през миналия цикъл, беше от разширяване на оценката", казва Джак Аблин, главен инвестиционен директор в Cresset Capital.

"В среда, в която попътният вятър на QE изчезва и дори може да се превърне в насрещен вятър, сега трябва да обърнем много повече внимание на растежа на печалбите и доходността от дивиденти."

Избирайте мъдро

Стойностите на акциите и предприятията, които хвърлят най-много пари с по-висока възвръщаемост за акционерите, вероятно ще бъдат конкурентни. S&P 500 остава с наднормено тегло на победителите от последния цикъл; средната акция в индекса може да победи цялостното представяне на индекса, което е силно повлияно от неговите компоненти с най-голяма пазарна капитализация. Ще има възможности за инвеститорите подбиращи акции в иновативни нови технологии.

Недостигът на работна ръка и потенциалното изместване на веригите за доставки по-близо до дома ще стимулират инвестициите във фабрики, които разчитат повече на роботи и автоматизация.

Производството на възобновяема енергия ще вземе дял от изкопаемите горива. Геномиката, телездравеопазването и големите данни ще преобразят начина, по който повече хора получават здравни грижи. Приложенията на изкуствения интелект - независимо дали са прогнозни анализи, обработка на естествен език, компютърно зрение или друга област - ще станат все по-разпространени в компаниите и секторите.

Успехът няма да отиде само при компаниите, създаващи технологията, но и при тези, които я използват, за да станат по-продуктивни, ефективни и конкурентоспособни.

"Това е контраст с последните 14 години, които бяха изключително за една екосистема", казва Шалет.

"Това беше ориентираната към смартфоните екосистема на електронната търговия и социалните медии"...

Какво да гледате преди да решите да инвестирате в една компания?

Какво да гледате преди да решите да инвестирате в една компания?

Съветите на експертите

Продължавайки напред, смятаме, че новите победители няма да са непременно производителите на технологии, а тези, които ги прилагат." Компании от старата школа като банки - включително JPMorgan Chase и Bank of America - биха могли да се впишат в тази графа.

Изкуственият интелект ще намали времето, изразходвано за трудоемки задачи, точно както банкоматите направиха това през 80-те години на миналия век, намалявайки нуждата от бек-офис служители. По-усъвършенстваните мобилни приложения ще означават по-малко физически банкови клонове, намалявайки разходите за недвижими имоти.

Здравеопазването ще стане безхартиено, което ще облагодетелства CVS Health и UnitedHealth Group; земеделието ще бъде все по-автоматизирано - помислете за Deere; а аспектите на поръчката и доставката на ресторантьорския бизнес ще бъдат по-дигитални, което ще облагодетелства Chipotle Mexican Grill и Wingstop. Освен това космическата икономика, автономните превозни средства и напредъкът в генетиката имат потенциала да бъдат трансформиращи инвестиции, въпреки че много компании, свързани с тези области, остават частни днес.

Има и няколко ясни мегатенденции, които ще се разгърнат или ускорят през следващото десетилетие. Стратезите са настроени оптимистично относно възможностите за инвестиране в прехода към зелена енергия, като се използват средства като борсово търгувания фонд iShares Global Clean Energy (ICLN), който включва акции на комунални услуги и енергийни компании, които използват слънчева, вятърна или други възобновяеми енергийни източници. Но все още не отчитайте изкопаемите горива, казват експертите.

"Има елемент на недостиг", казва Спенсър Лърнър, ръководител на екипа за решения за множество активи в Harbour Capital Advisors.

"През последния цикъл имахме излишък от енергийни стоки, главно в резултат на фракинга и производството на шйстов петрол в САЩ. В бъдеще екипите на енергийните ръководители са фокусирани върху възвръщаемостта на капитала, а не върху нарастващите производствени обеми. Това е огромна промяна в нагласата."

Геополитическото напрежение, особено войната на Русия в Украйна, ще продължат да служат като потенциални двигатели на по-високите цени на петрола и газа. Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) включва енергийни акции от S&P 500, докато iShares U.S. Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO) предоставя по-целенасочена експозиция към нефтени и газови компании нагоре по веригата.

Предприятие в чужбина

Друга мегатенденция за следващото десетилетие е "деглобализацията". Преосмислянето на уязвимите, обхващащи целия свят вериги за доставки вече е в ход, докато индустрии като полупроводници, считани за национално важни, получават правителствена подкрепа, за да върнат производството обратно у дома.

"Глобализацията беше попътен вятър за мултинационалните компании и за намаляване на инфлацията по света през последните 30 години", казва Джим Бесоу, главен инвестиционен директор в GenTrust.

"Вече не сме в този свят. Вървим към регионализация на веригите за доставки в блокове." Това е дългосрочна възможност за страни като Мексико, Виетнам и Филипините, които могат да видят повече икономическа активност, по-високи заплати и по-голяма покупателна способност на потребителите като резултат.

Но има основания пазарите извън САЩ да се представят по-добре като цяло, след като Фед премине текущия цикъл на повишаване на лихвените проценти. Оценките на акциите са по-евтини в повечето региони извън САЩ и доларът не може да поскъпва вечно.

Развиващите се пазари, различни от Китай, биха могли да бъдат добър залог, тъй като те се радват на по-благоприятни демографски тенденции от развития свят и често са износители на стоки. iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF (EMXC) е опция.

Китай намали американските си облигации с $13 милиарда

Китай намали американските си облигации с $13 милиарда

Япония остава най-големият притежател на дългови задължения на САЩ

Винаги има потенциал Украйна, Тайван или други геополитически възпламенителни точки да се превърнат в нещо много по-опасно за света. Но ако това се случи, всички ние ще имаме по-големи проблеми от нашите портфейли. На фона на тези рискове облигациите отново са на мода.

С доходността на краткосрочните държавни облигации с нисък риск, която се приближава или надвишава 4%, има смисъл да имате част от портфейла си в безопасността на американски държавни облигации.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари