За първи път, поне от 2000 г. насам, три американски акции - Microsoft Corp., Nvidia Corp. и Apple Inc. - представляват повече от 20% от стойността на широкия щатски индекс S&P 500, показват пазарните данни на Dow Jones. И това, напълно логично, води до въпроса - колко широк наистина е индексът, представляващ над половината от световната пазарна капитализация и служещ като барометър на световните финансовит пазари.

Това, на практика, означава, че само три акции в индекса струват повече от стотици други съставни части, взети заедно, според данни на Bespoke Investment Group.

И въпреки че има някои исторически данни, които показват, че нарастващата концентрация обикновено съвпада с по-висока възвръщаемост за S&P 500, бързото нарастване на стойността, наблюдавано от шепа от най-големите акции, започва да изнервя някои инвеститори - дори някои, които са били, доскоро, сравнително бичи настроени.

"Силата на Nvidia и други мегакапиталови компании, са маскирали слабости в много други области на пазара", каза Кейти Стоктън, основател на Fairlead Strategies, в доклад, споделен с MarketWatch в четвъртък. Според Стоктън малките и средните капитализации и Dow Jones Industrial Average - заедно с равнопретеглената версия на S&P 500 - показват признаци на влошаване.

Снимка 655385

Източник: iStock

Примери за това - просто погледнете съотношението на фокусирания върху малка капитализация Russell 2000 в сравнение с S&P 500, мярка, която падна до най-ниското си ниво от 2001 г. по-рано миналата седмица, според данни на FactSet.

Или разликата в относителната цена между равнопретегления S&P 500 и неговия претеглен побратим0, която стана по-екстремна, тъй като индексът с еднакво тегло отново се представи по-слабо тази година. Съотношението между двете наскоро достигна най-ниското си ниво от 2009 г., според анализатори от BofA Global Research.

Microsoft ще направи най-голямата си инвестиция в Швеция - какво ще струва $3,2 милиарда

Microsoft ще направи най-голямата си инвестиция в Швеция - какво ще струва $3,2 милиарда

Това ще способства за развитие на технологиите за изкуствен интелект в целия скандинавски регион

Колкото и да е висока концентрацията за S&P 500, тя е още по-висока в технологичния Nasdaq-100. Към затварянето в сряда Microsoft, Nvidia и Apple съставляваха 41% от стойността на Nasdaq-100 за първи път от ноември 2023 г.

И в двата случая фактът, че толкова малко акции са допринесли толкова много за напредъка на индексите, се превърна в често оплакване, изразено от скептиците за бичия пазар. Мнозина вярват, че ако ралито се стопи, това ще се дължи на факта, че акции като Nvidia, които са довели до огромен процент от печалбите на S&P 500 от началото на 2023 г., внезапно спират да се покачват.

Тъй като Nvidia премина прага от 3 трилиона долара и изпревари Apple като втората по големина американска акция в сряда, тези опасения изглежда се проявиха отново.

Richard Bernstein Advisors илюстрира как процентът на акциите на S&P 500, побеждаващи индекса, остава необичайно нисък през 2024 г. Според него, само около 30% бият широкия инндикатор. S&P 500 е нараснал с 12,2% тази година до момента.

Последният път, когато толкова малко акции се представиха по-добре от индекса за две поредни години, беше през 1998 г. и 1999 г., около пика на dot-com балона, посочи RBA.

Инвеститорите трудно биха могли да твърдят, че настоящата пазарна среда е подобна на ерата на dot-com. Доминирането на най-големите акции до голяма степен отразява ръста на печалбите и продажбите, който засенчва това, което са виждали други компании.

Но пазарът, разбира се, е насочен към бъдещето и скептиците се съмняват колко още компании като Nvidia могат да поддържат главоломния си темп на растеж. В края на краищата, полупроводниковите компании се оказаха изключително циклични в миналото, каза Ричард Бърнстейн от RBA по време на интервю за MarketWatch.

Nvidia вероятно няма да може да продължи да надминава очакванията на Уолстрийт за растеж на печалбите завинаги или дори много по-дълго, поради което Бърнстейн смята, че акциите на компанията вероятно са надценени. В същото време инвеститорите вероятно не са дали достатъчно кредит на акциите на други членове на индекса с голяма капитализация.

Проектите на FactSet изчисляват, че 10-те най-големи акции в S&P 500 вероятно ще видят бавен ръст на печалбите на акция през втората половина на годината, докато останалите компании в индекса, като цяло, ще видят ускорение.

Бърнстейн отбеляза, че вече има повече от 160 компании в S&P 500, чиито нетен доход за последните 12 месеца е нараснал с 25% или повече през първото тримесечие на 2024 г. - много по-малко от нивото, наблюдавано от Nvidia, но по-силно от много други мегакапиталови имена, включително Microsoft.

Бърнстейн вярва, че това настройва инвеститорите за динамика, при която "Великолепната седморка" и други акции с мега капитализация се отдръпват, докато останалата част от пазара се покачва. Инвеститорите вече са видели нюанси на това, след като акциите на Apple и Tesla се бориха през 2024 г.

Той също така от месеци насърчава инвеститорите да търсят сделки в други части на световния пазар на акции, като малките компании в САЩ и нововъзникващите пазари. Анализаторите очакват и двете области да получат тласък, след като Федералният резерв започне да намалява лихвените проценти.

"Това е като люлка", каза Бърнстейн. "Има седем акции от едната страна, а всичко останало на световния капиталов пазар е от другата страна. От коя страна искате да сте - не за следващите 10 минути, а за следващите 10 тримесечия или следващите 10 години?"

"Мисля, че искате да сте от другата страна на тази люлка", добави той.

Какво да очакваме след сплита на Nvidia

Какво да очакваме след сплита на Nvidia

Големият въпрос е: Какво се случва след разделянето на акциите?

S&P 500 и Nasdaq Composite завършиха с незначителни загуби в четвъртък, тъй като печалбите в потребителските дискреционни, енергийни и потребителски основни акции помогнаха да се компенсират загубите от Nvidia и други имена на полупроводници.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.