Nvidia (NASDAQ: NVDA) ще направи своя сплит на акциите си в съотношение 10 за 1 след затварянето на пазара в петък. Сплитът, идва на фона на огромното поскъпване. Nvidia донесе доходност на инвеститорите от 205% през изминалата година и 580% през последните три години, като ентусиазмът относно изкуствения интелект е основната причина за тези печалби.

Какво означава разделянето за инвеститорите?

Акционерите ще получат девет допълнителни акции за всяка притежавана от тях акция. Книжата ще започнат да се търгуват на коригирана база на разделяне в понеделник, 10 юни. Важното е, че разделянето няма да повлияе на стойността на компанията, нито ще промени дела на инвеститор в компанията.

Големият въпрос е: Какво се случва след разделянето на акциите? Разбира се, няма начин да знаем със сигурност, но можем да направим обосновано предположение, като изследваме представянето на Nvidia след предишни сплитове на акциите й.

 Да изпревариш Apple: Стойността на Nvidia скочи над $3 трилиона

Да изпревариш Apple: Стойността на Nvidia скочи над $3 трилиона

Технологичната компания стана втората най-ценна публично регистрирана компания

Историята казва, че акциите на Nvidia се насочват към рязък спад

Nvidia направи пет сплита на акциите си след IPO-то си през 1999 г. След тези събития акциите обикновено намаляват (често значително) през следващите 12 месеца и 24 месеца, както е показано на графиката.

Дата на сплита

Сплит

12 мес.

24 мес.

July 20, 2021

4-for-1

-4%

145%

Sept. 11, 2007

3-for-2

-70%

-53%

April 7, 2006

2-for-1

1%

-6%

Sept. 12, 2001

2-for-1

-72%

-49%

June 27, 2000

2-for-1

28%

-52%

Средно

-23%

-3%

Източник на данни: YCharts.

Както може да се види, акциите на Nvidia са намалели средно с 23% през 12-месечния период след предишни сплитове на акциите и все още са надолу със средно 3% след 24 месеца. С други думи, историята казва, че Nvidia се е насочила към стръмен, продължителен спад.

Снимка 411530

Източник: iStock

Но в това твърдение има голяма звездичка: четири от последните пет сплита на акции се случиха в непосредствена близост до рецесия. По-конкретно, американската икономика беше в рецесия от март 2001 г. до ноември 2001 г. и от декември 2007 г. до юни 2009 г. Тези икономически спадове предизвикаха мечи пазари, които имаха опустошителни последици за фондовия пазар, така че Nvidia естествено беше повлечена надолу.

Важно е, че докато акциите първоначално се понижават, инвеститорите все още се справяха изключително добре, ако са купували акции, когато се случи някое от предишните разделяния. Графиката предоставя подробности:

Дата на сплита

Тип сплит

Дох. от сплита

July 20, 2021

4-for-1

527%

Sept. 11, 2007

3-for-2

15%

April 7, 2006

2-for-1

25%

Sept. 12, 2001

2-for-1

40%

June 27, 2000

2-for-1

43%

Източник на данни: YCharts.

В бъдеще, представянето на Nvidia ще зависи основно от способността й да увеличава приходите и печалбите и инвеститорите имат основателна причина да са оптимистични.

Nvidia е лидер на пазара на чипове с изкуствен интелект

Бичият случай за Nvidia се основава на нейната критична позиция в икономиката на изкуствения интелект (AI). Графичните процесори (GPU) на Nvidia са носител на стандарта в ускореното изчисление, дисциплина, която съчетава специализиран хардуер и софтуер, за да ускори взискателните работни натоварвания на центровете за данни, като AI приложения. Наистина, Wall Street Journal наскоро съобщи, че "чиповете на Nvidia стоят в основата на всички най-модерни AI системи, давайки на компанията пазарен дял, оценен на повече от 80%."

Доминирането на пазара на GPU позволи на Nvidia да се разклони в съседни продуктови категории центрове за данни, включително централни процесори (CPU) и мрежово оборудване, както и абонаментен софтуер и облачни услуги. Изпълнителният директор Дженсън Хуанг вижда тази еволюция като ключово конкурентно предимство. "Ние буквално изграждаме целия център за данни", каза той пред анализатори. "Това дълбоко интимно познание в целия мащаб на центъра за данни е фундаментално това, което ни отличава днес."

Nvidia събра серия от наистина впечатляващи финансови отчети. Тази тенденция продължи и през първото тримесечие. Приходите се повишиха с 262% до 26 милиарда долара поради силен ръст на продажбите на центрове за данни, воден от търсенето на AI продукти. Междувременно брутният марж се увеличи с 12 процентни пункта, а нетният доход извън GAAP (общоприетите счетоводни принципи) скочи с 462% до 15,2 милиарда долара.

Nvidia е увеличила приходите и не-GAAP нетния доход с трицифрен темп за четири последователни тримесечия.

В бъдеще Nvidia неизбежно ще загуби инерция в даден момент, но компанията ще има мощен попътен вятър в гърба си за години напред. Предвижда се разходите за хардуер, софтуер и услуги с изкуствен интелект да нарастват с 36,6% годишно до 2030 г., според Grand View Research.

Има ли кой да спре Nvidia: 462% ръст на печалбата

Има ли кой да спре Nvidia: 462% ръст на печалбата

Производителят на чипове обяви и сплит на акциите си

Донякъде изненадващо, акциите на Nvidia се търгуват с отстъпка от историческата си оценка

Някои инвеститори може да се притесняват, че Nvidia е надценена, като се има предвид, че акциите се утроиха през последната година. Но приходите всъщност са нараснали по-бързо. Не забравяйте, че не-GAAP нетният доход се е увеличил с 462% през първото тримесечие. Това означава, че съотношението цена/печалба пада.

Освен това Уолстрийт очаква Nvidia да увеличи печалбата на акция с 38% годишно през следващите три до пет години, а акциите в момента се търгуват на 70 пъти печалбата. Това дава коефициент на PEG от 1,8, значителна отстъпка спрямо тригодишната средна стойност от 3,2. Накратко, акциите на Nvidia се търгуват на по-ниска от средната оценка въпреки феноменалното поскъпване на цената през изминалата година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.