Пазарната стойност на Nvidia скочи над $3 трилиона, издигайки гиганта за производство на чипове над Apple. Технологичната компания стана втората най-ценна публично регистрирана компания в света. Цената на акциите се повиши с над 5% в сряда до над 1224 долара.

Ралито започна миналата година, задвижвано от залози, че американската компания е позиционирана като победител във вълната от инвестиции в изкуствен интелект, пише CNN.

Оценена на 2 трилиона долара през февруари, Nvidia предизвика нова вълна от покупки на акции.

Nvidia доближи цената на Apple

Nvidia доближи цената на Apple

Делят ги "само" 100 милиарда долара

Nvidia е основана през 1993 г. и е известна с производството на компютърни чипове. Много преди революцията на изкуствения интелект компанията започна да добавя функции към своите чипове, които според нея помагат за машинно обучение - всичко това й помогна да увеличи пазарния си дял.

Сега се смята за водеща компания, която трябва да бъде следена, за да се види колко бързо технологиите, задвижвани от изкуствен интелект, се разпространяват в света на бизнеса.

Компанията отбеляза растеж, отчитайки продажби от 26 милиарда долара през трите месеца до 28 април - повече от три пъти повече от същия период през 2023 г. и с 18% повече от предходните три месеца.

Apple изглежда не беше в добра форма по-рано тази година, като ръстът на продажбите спря. Но през последните седмици акциите му бяха подкрепени от очакване за това как планира да включи AI в собствената си стратегия.

Акциите на Apple се покачиха с 0,7%, което й дава пазарна капитализация от приблизително $3 трилиона, като обикновено се изчислява чрез умножаване на броя на акциите в една компания по текущата цена на акциите.