Китайската компания Lianbo води преговори със Сърбия за изграждането на фабрика за производство на компоненти за автомобилната индустрия. Идеята е новият завод да бъде в сръбския град Нови Сад. Стойността на инвестицията е в размер на €80 милиона, съобщава eKapija. 

Lianbo е една от водещите световни компании за производство на автомобилни двигатели и двигатели за хибридни превозни средства и нейните клиенти автомобилни гиганти като Volkswagen и Audi.

Фабриката на Mercedes-Benz в Румъния ще произвежда двигатели за електромобили

Фабриката на Mercedes-Benz в Румъния ще произвежда двигатели за електромобили

Разширеното производство започва догодина

След проучване на пазара на територията на ЕС, предимно в Унгария, Полша и Румъния, представители на китайската компания са в процес на вземане на решение да стартират производство в Сърбия, като са подкрепени в бизнес начинанието си от посолството на Китай в страната, според съобщение на властите в Нови Сад, цитирано от местните медии.

Друга причина за интереса именно към Сърбия е, че клиенти на компанията вече работят в страната. Това са компаниите Continental, Nidec и Brose. Целта е всички клиенти на китайския производител от ЕС да се снабдяват с продукция от бъдещия  сръбски завод.

Инвестициите на китайски компании в страната се увеличават в последно време. В края на януари стана ясно, че гигантът от стоманодобивната индустрия Haitian започва строеж на фабрика в сръбския град Рума. Инвестицията е в размер на €100 милиона и е една от най-големите в страната в последно време.   

Китайската Haitian започва работа по завод за €100 милиона в Сърбия

Китайски гигант за стоманодобив започва работа по завод за €100 милиона в Сърбия

Компанията ще наеме над 300 души си обещава средна заплата от над €1000