Китайският гигант от стоманодобивната индустрия Haitian започна строеж на фабрика в Рума, Сърбия, съобщава SeeNews. Инвестицията е в размер на €100 милиона и е една от най-големите в страната в последно време. Компанията е най-големият световен производител на машини за леене на стомана с над 50 000 произведени инжекционни машини през 2022 година и годишна продажба от над €2 милиарда.

В Сърбия производителят ще работи чрез новоучредено дружество. Според сръбския бизнес регистър Haitian Machinery е основана през юли 2022 година с капитал от €5 000.

Снимка 392357

Източник: iStock

Haitian е закупила два парцела в индустриалната зона на град Рума с площ от 36,5 хектара. В първата фаза ще бъдат изградени производствени мощности и офис сграда с площ от 100 000 квадратни метра. Целта е достигане на производствен капацитет от 2500 машини за леене.

Най-голямата японска инвестиция в Сърбия: Toyo Tire откри завод за премиум гуми на 40 километра от Белград

Най-голямата японска инвестиция в страната: Откриха завод за премиум гуми на 40 километра от Белград

Заводът ще произвежда между 5 и 10 милиона гуми от премиум клас годишно за пазарите в Европа, Близкия изток, Африка и Северна Америка

Haitian планира да покрие пазари в Европа, Азия и САЩ, като първата цел след Сърбия е Турция, а след това Русия, Близкият изток, Индия и САЩ. Според главния изпълнителен директор на Haitian International тепърва ще разширява производствените си бази и ще инвестира в Сърбия. 

"Имайки предвид позицията, индустриалните възможности, наличието на квалифицирана работна сила, компанията избра Рума с убеждението, че общината е най-доброто място за инвестиции и създаване на ново производство", коментират от китайската компания. 

Кметът на Рума Александра Чирич коментира преди месеци, когато инвестицията беше обявена за първи път, че "тя ще има изключително положително въздействие върху икономиката на града,като компанията ще наема предимно висококвалифицирана работна сила - около 300 работници, като средната заплата се очаква да бъде над €1000.

Недостиг на стомана - още едно препятствие пред автомобилните производители

Недостиг на стомана - още едно препятствие пред автомобилните производители

Спирането на топилни предприятия в Китай и Европа оказва влияние върху производството на стомана