Най-голямата хотелска верига в света - Marriott International, която в момента строи първия си обект у нас в София, планира да работи по проекти в още три града в страната. В бъдеще хотели на компанията може да се появят в Пловдив, Варна и Банско.

Това коментира Пол Розенберг, който е директор развитие в групата, в интервю пред сайта SeeNews.

"Нашата стратегия в дадена държава е да започнем със столицата с бранда Marriott, който е нашата основна марка", казва той.

"Смятам, че нашето присъствие на това място (бел.ред.: в София) ще ни помогне да навлезем на други локации в страната. Така че днес сме щастливи да започнем да се оглеждаме за такива възможности в Пловдив, на морето във Варна и в Банско", допълва Розенберг.

Инвестират над 110 милиона лева в строежа на хотела Marriott в София

Най-високият хотел в София ще струва повече от 110 милиона лева

Част от него ще бъде и жилищен комплекс, а отворените работни места ще бъдат 250

В понеделник инвеститорът I Tower Development, който работи по проекта в столицата, подписа споразумение за финансиране с Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и "Пощенска банка".

На събитието стана ясно, че за изграждането на хотела ще бъдат осигурени 58,3 милиона евро или над 110 милиона лева. Първата банка ще отпусне 32 милиона евро от тях, а втората - 26,3 милиона евро.

Обектът, който трябва да се появи между площад "Македония" и бул. "Христо Ботев", ще бъде първият на международната хотелска верига Marriott у нас. Сградата трябва да бъде готова до 2020 година, като тя ще разполага с 232 стаи.

Marriott вдига най-високия хотел в София

Международен гигант вдига най-високия хотел в София. Какво знаем за проекта?

Той ще бъде висок 107 метра и ще има 30 етажа

По думите на Розенбенг София е една от последните столици в Европа, където веригата не е имала обект досега.

"Много хора питаха преди дали наистина имаме Marriott хотел в Скопие, но не и в София. И днес съм щастлив да кажа, че такъв ще има скоро в София", посочва още той.

По думите на Пол Розенберг веригата от две години работи по подготовката на проекта, а в България е търсила партньор дълги години.

През 2016 година Marriott International купи конкурента си Starwood Hotels & Resorts Worldwide. Заедно двете компании създадоха най-голямата хотелска група в света.

Със споразумението се роди гигант с пазарна капитализация от 36 милиарда долара и общо 1,1 милиона хотелски стаи. Самата сделка беше на стойност от 12,5 милиарда долара. С нея Marriott International се сдоби и с два обекта на Starwood Hotels у нас - "София хотел Балкан" и "Сенс" в столицата.

“София хотел Балкан” напът да стане част от най-голямата хотелска верига в света

“София хотел Балкан” напът да стане част от най-голямата хотелска верига в света

Остава само Брюксел да даде одобрението си за сделката между Marriott и Starwood