Германският производител на самолетни двигатели MTU Aero Engines открива нов завод за ремонт на двигатели в Нова Пазова, Сърбия, съобщи SeeNews. Съоръжението, което ще се управлява от изцяло притежаваното от компанията дъщерно дружество MTU Maintenance Serbia, има площ от 39 000 кв.м и се очаква да даде работа на над 400 служители, се казва в изявление на MTU Aero Engines.

Според съобщения в сръбските медии MTU Aero Engines е инвестирала около €100 милиона в проекта. 

Компанията планира да започне работа на новия обект през декември тази година, само 17 месеца след началото на строителството на фабриката.

MTU Aero Engines отваря завод за ремонт на самолетни двигатели в Сърбия

Германски гигант отваря завод за ремонт на самолетни двигатели в Сърбия

В следващите години там ще бъдат наети 500 души

"Допълнителният капацитет за поддръжка и основен ремонт в Сърбия допълнително ще подобри нашата силна и гъвкава мрежа и ще повиши способността ни да предлагаме конкурентни услуги на световния пазар. Ние също така високо ценим отличното партньорство със сръбското правителство", отбеляза главният програмен директор на MTU Aero Engines - Майкъл Шрейоег.

През ноември 2020 година MTU подписа ексклузивен договор  за поддръжка и основен ремонт на двигателя V 2500 с националния превозвач Air Serbia.

Шестгодишното споразумение обхваща предимно производство на резервни двигатели за флота от самолети A319 и A320 на сръбския авиопревозвач, задвижвани с двигател V.

След санкциите: Air Serbia с огромен ръст на полетите Белград-Москва

След санкциите: Air Serbia с огромен ръст на полетите Белград-Москва

Сръбската авиокомпания стана европейски "хъб" за руснаците