В Югозападна България може да заработи една от най-мощните "зелени" електроцентрали у нас. "Енерго-Про" работи по проект, в рамките на който след сериозна инвестиция разположената в община Дупница ВЕЦ "Самораново" ще стане първата частна помпено-акумулираща централа у нас с 350 мегавата инсталирана мощност.

Все още дейностите са на етап предварително проучване, но при положителен резултат това ще даде бъдеще за енергетиката в региона отвъд въглищата.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Ще се търси максимален живот на въглищните електроцентрали, уверява енергийният министър Росен Христов

ПАВЕЦ се отличава от обикновените водни централи с това, че е система от два водоема - горен и долен изравнител. Когато на енергийната система ѝ е нужна енергия, от горния водоем се спуска вода, която върти турбините и след това се събира в по-ниския. В часовете с евтин ток помпите я връщат обратно. Така може да се балансират, например, часовете без слънчево греене, когато няма ток от фотоволтаичните мощности.

У нас най-известното подобно съоръжение е излязлата от строя ПАВЕЦ "Чаира". Тя е и най-мощната такава централа с 864 мегавата инсталирана мощност. По време на следремонтен тест през 2022 г. тя аварира. В началото на годината енергийният министър Румен Радев заяви, че очаква единият от четирите ѝ хидроагрегата да бъде възстановен до края на годината, а през следващата да заработи и още един.

ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи на 25% до края на годината

ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи на 25% до края на годината

По-важно е да изнасяме не електроенергия, а готова продукция, подчерта ресорният министър Румен Радев

У нас има още два ПАВЕЦ - "Белмекен" (375 MW) и "Орфей" от каскадата "Доспат-Въча" (160 MW). Те са собственост на НЕК.

Пред Money.bg кметът на Дупница Първан Дангов обясни, че локацията на ВЕЦ "Самораново" я прави много подходяща за такъв тип централа. Ще се изгради горен изравнител при хижа Отовица, като падът на водата ще е над 200 метра.

Кметът обясни, че инвестицията ще е около 800 милиона, а времето за строителство - между 3 и 5 години. Проектът за нова базова мощност ще създаде около 250-300 работни места по време на строителството и около 50 - след старта на новата централа, допълни той.

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лева

От "Енерго-Про" на този етап не потвърждават тези параметри и дават ясно да се разбере, че окончателното решение тепърва трябва да бъде взето: "Проектът за ПАВЕЦ Самораново е на етап предварително проучване. На тази ранна фаза на развитие на проекта не бихме могли да предоставим подробна информация, защото предстоят редица стъпки и съгласувания, които ще потвърдят дали инвестиционното намерение е икономически обосновано".

Дангов обясни, че то е било внесено още преди близо 2 години, но същинската работа е започнала след встъпването му в длъжност. В местни медии темата наистина фигурираше и в периода 2022-2023 г., но там важните числа около проекта бяха по-различни - 200 мегавата мощност и цена от 400 млн. лева. По време на дискусиите в тогавашния общински съвет в града се появиха и опасения за водоснабдяването на общината, но в крайна сметка местният парламент подкрепи изграждането на ПАВЕЦ.

Сега се работи по подробен устройствен план, посочи кметът.